Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

6 naozaj silných filmov o holokauste

Obchod na korze Zobraziť galériu (7)
Obchod na korze (Zdroj: Československý filmový ústav)

Ľudské tragédie, akou bol holokaust, si treba neustále pripomínať aj preto, aby sa v budúcnosti neopakovali. Na tento účel vynikajúco poslúžia filmy. Ak vás táto téma zaujíma, vynechať by ste rozhodne nemali filmy z tohto zoznamu. Pozor! Niektoré z nich sú naozaj určené len pre silnejšie povahy.

Život je krásny

Scenár aréžiu tohto nádherného filmu má na svedomí taliansky herec Roberto Benigni, ktorý zároveň stvárnil aj hlavnú úlohu. Aprávom za svoj výkon získal Oscara. Film je dôkazom toho, že aj ťažká téma sa dá spracovať scitom atak, aby po dopozeraní filmu vdivákovi zostali príjemné pocity. Pretože verte alebo nie, napriek tomu, že je to dráma, určite sa občas aj zasmejete. Dej je oobrovskej láske židovského otca, ktorý svojmu malému synovi pomôže prežiť hrôzy koncentračného tábora. To, že sme tento film zaradili na úvod, nie je náhoda. Pretože je skutočne krásny aak ste ho nevideli, mali by ste to čo najskôr napraviť!

Život je krásny
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Miramax)

Schindlerov zoznam

Režisér Steven Spielberg natočil silný vojnový film, ktorý je založený na skutočných udalostiach. Bohatý obchodník Oskar Schindler bol síce členom Nacistickej strany, no napriek tomu sa zachoval naozaj ľudsky. Vďaka svojmu bohatstvu sa mu podarilo zachrániť, vlastne doslova vykúpiť, 1100 ľudských životov. Zachránil Židov, ktorí boli odsúdení na smrť vkoncentračnom tábore. Aj tento film je ovenčený Oscarmi, ato napríklad aj za najlepší film, scenár alebo réžiu.

Z filmu Schindlerov zoznam
Zobraziť galériu (7)

Chlapec vpruhovanom pyžame

Film natočený podľa knižnej predlohy Johna Boynea, je vojnovou drámou vpravom zmysle slova. Rozpráva príbeh onezvyčajnom priateľstve medzi malým synom nacistického dôstojníka ažidovským chlapcom, ktorý žije vkoncentračnom tábore. Vtomto prípade bohužiaľ ani sila priateľstva nedokáže prekonať nezmyselnú brutalitu holokaustu.

Chlapec v pruhovanom pyžame
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Emteka)

Obchod na korze

Československý film, ktorý vroku 1966 získal Oscara za najlepší zahraničný film. Nie je to však len obyčajný film. Je výnimočný, pretože ako prvý československý film poukázal na aktívnu účasť našich krajín na hrôzach holokaustu. Rozpráva príbeh ostarej židovskej vdove astolárovi Tónovi Brtkovi, ktorý sa za vojny stane arizátorom (správcom, respektíve novým majiteľom) jej majetku. Tóno je však dobrý človek, apreto sa so svojou novou úlohou vyrovnáva pomerne ťažko.

Vynikajúci herci v silnom príbehu: Obchod na korze získal Oscara zaslúžene

Obchod na korze
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Československý filmový ústav)

Pianista

Ďalšia snímka oholokauste, ktorá získala hneď niekoľkých Oscarov. Ato za herca vhlavnej úlohe (Adrien Brody), scenár aréžiu. Brody stvárnil skvelého klavírneho virtuóza Wladyslawa Szpilmana, ktorý žije vcelku spokojný život. Až do chvíle, kým Poľsko vroku 1939 nenapadnú nemecké vojská. Wladyslawova židovská rodina sa postupne musí podvoľovať mnohým novým nezmyselným pravidlám, až nakoniec skončí vtakzvanom Varšavskom gete.

Zaujímajú vás životy slávnych? Tieto filmy vám o nich povedia všetko!

Pianista
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Universal Pictures)

Všichni moji blízcí

Naozaj kvalitný česko-slovensko-poľský film, ktorý svojou témou tak trošku pripomína Schindlerov zoznam. Rozpráva príbeh Angličana Nicholasa Wintona, ktorému sa rok pred druhou svetovou vojnou podarí uskutočniť svoj plán na záchranu židovských detí. Celkom 669 židovských detí musí opustiť svoje rodiny aodísť za hranice svojej rodnej krajiny. No to im nakoniec zachráni život auchráni ich pred hrôzami holokaustu. Za svoje životy deti vďačia práve Nicholasovi Wintonovi. Film je plný českých aslovenských hereckých velikánov. Uvidíte vňom napríklad Josefa Abrháma, Jiřího Bartošku, Libuši Šafránkovou, Mariána Labudu, či Jiřího Lábusa.

Slováci a Česi zažiarili aj v zahraničí: Toto sú naše najväčšie ocenenia!

Všichni moji blízcí
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Česká televize)

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu