Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Títo režiséri majú raketové tempo: Za rok nemali problém uviesť až dva svoje filmy

Steven Spielberg Zobraziť galériu (3)
Steven Spielberg (Zdroj: SITA)

Keď človeka kopne múza, len ťažko ho zastavíte. V prípade režisérov to, zdá sa, platí dvojnásobne. Nakrútiť film rozhodne nie je žiadna hračka. Predchádzajú tomu mesiace príprav, nakrúcania a postprodukcie, kde sú najväčším žrútom času vizuálne efekty. Aj napriek tomu sa čas od času režisérom podarí vypustiť do kín až dva svoje filmy. Vybrali sme pre vás päticu tvorcov, ktorý sa takýmto úspechom môžu pochváliť.

Steven Spielberg

Žijúca filmová legenda tento rok oslávi už 72. narodeniny. Očividne sa však nechystá do dôchodku, pretože má naplánované ešte minimálne dva filmy, z toho jedným bude piaty diel Indiany Jonesa. Rok 1993 bol pre Stevena Spielberga skutočne výnimočným. Svetlo sveta totiž v lete uzrel blockuster Jurský svet, ktorý má svojich fanúšikov dodnes, čoho výsledkom je aj noý film s názvom Jurský svet: Zánik ríše, ktorý práve prichádza do kín. Pôvodný Jurský park sa dočkal troch nominácií na Oscara, pričom všetky rovno aj premenil na zlaté sošky (mix zvuku, strih zvuku a vizuálne efekty).

Všemocný svet peňazí: Spielberg definitívne prepísal dejiny svetového filmu!

V decembri toho istého roku však prichádza kultová snímka, ktorá sa do kinematografie zapísala zlatými písmenami. Tou bol Schindlerov zoznam, ktorý nám ukázal príbeh nacistického podnikateľa, ktorému sa podarilo zachrániť viac než tisícku Židov. Snímka získala sedem Oscarov, z toho aj najcennejších za najlepší film a réžiu. Spielbergovi sa ešte niekoľkokrát v kariére podarilo uverejniť dva filmy, napríklad v roku 2002 to boli filmy Minority Report a Chyť ma, ak to dokážeš.

Steven Spielberg
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss, Invision)

Alfred Hitchcock

SirAlfred Joseph Hitchcock bolbritský filmový režisér. Bol inovátorom v oblasti trileru a hororu. Patrí medzi najvýznamnejších tvorcov všetkých čias. Často sa mu hovorí aj "Majster napätia". V roku 1954 sa mu podarilo nakrútiť dve filmové pecky, ktoré by nemal ani jeden fanúšik prehliadnuť. Prvým bola snímka Okno do dvora, v ktorom je profesionálny fotografna maródke so zlomenou nohou a voľné chvíle si kráti pozorujúc ďalekohladom svojich susedov naproti. Keď však v jednom byte zazrie niečo, čo vyzerá ako vražda, púšťa sa spolu so svojou priateľkoua ošetrujúcou sestroudo "pátrania na diaľku".

Hitchcock sa ho bál a Chaplin miloval: Pozrite si príbeh slovenského herca Petra Lorrea

Druhým filmom je Vražda na objednávku. Tu sa bývalý tenisový šampión rozhodne zavraždiť svoju manželku pre jej peniaze a tiež pomstu za niekdajšiu cudzoložskú aféru. K vražde pobudzuje vydieraním svojho spolužiaka z výšky, ktorý má však v rukáve skrytú nejednu prekvapivú kartu. Oba filmy boli nominované na množstvo cien, na tú najcennejšiu si však Hitchcock v tomto prípade nesiahol.

Alfred Hitchcock
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: www.profimedia.sk)

Ridley Scott

Patrí k najmocnejším, najpopulárnejším a najbohatším filmovým režisérom. A vďaka Blade Runnerovi tiež k najkultovejším. So svojím bratom, komerčne podobne úspešným režisérom Tonym Scottom, vlastní od roku 1995 britskú filmovú spoločnosť Shepperton Studios. Takisto je jeholondýnska firma na špeciálne efekty Mill Film, v ktorej sa robili kľúčové efekty pre Gladiátora. Tým všetkým sa vyznačuje Ridley Scott, ktorému sa v roku 2001 podarilo do kín poslať dvojicu filmov, konkrétne Čierny jastrab zostrelený a Hannibal.

Režisér Ridley Scott sa dočká veľkej pocty: Zaradí sa k velikánom ako Hitchcock či Chaplin

Práve v Hannibalovi sme sa opäť pozreli na život kanibala v podaní Anthonyho Hopkinsa. Ten si úlohu zopakoval po obrovskom úspechu snímky Mlčanie jahniat a neskôr sa ešte objavil aj v tretej časti s názvom Červený drak. Zaujímavosťou je, že vo filme Hannibal z roku 2001 hlavná postava ani jeden jediný raz nežmurkne.

Tim Burton

Duchom introvert, výzorom extrovert. Tima Burtona môžte vnímať ako podivného, uleteného, extravagantného i šialeného človeka. A zároveň aj ako inteligentného, kultivovaného a veľmi osobitého umelca. Pre točenie filmov sa narodil. Bez jeho fantázie a predstavivosti by bola vizáž súčasnej kinematografie nudnejšia. Jeho filmy sa totiž minimálne pre svoj výzor nedajú zaradiť do žiadnej škatuľky. Teda keď pominieme tú jeho, burtonovskú.

VIDEO Lietajúci Dumbo láka vizuálne krásnym videom: Pozrite si úplne prvý teaser

V roku 2005 vypustil režisér do sveta Mŕtvu nevestu, ktorá sa stala kultovým animovaným príbehom pre množsto ľudí, no okrem toho uzrel svetlo sveta aj remake príbehu o malom Charliem, ktorý nájde zlatý lístok v jednom obale od čokolády, čím získava jedinečnú príležitosť dostať sa k obrovskému dedičstvu, ktoré ponúka majiteľ čokoládovne. Toho sa zhostil Johnny Depp. Tento film vznikol až šesť rokov po smrti autora knižnej predlohy, keďže ten nebol spokojný s prvou verziu, ktorá prišla do kín v roku 1971.

Phil Lord a Chris Miller

Režisérska/scenáristická dvojica, ktorá v posledných rokoch rapídne rozvírila vody Hollywoodu. Obaja spolu začínali s tvorením krátkych animovaných príbehov a postupne to dotiahli až na pravdepodobne najvyťaženejších tvorcov súčasnosti. Do pozornosti širokej verejnosti sa dostali animákom Oblačno, miestami fašírky a ich raketové tempo sa ukázalo najviac v roku 2014. Vtedy do kín vypustili pokračovanie hitu 22 Jump Street (postarali sa aj o prvú časť). V ňom dostávajúpolicajnídôstojníciJenko(Channing Tatum) a Schmidt(Jonah Hill) novúúlohu, ktorú majú realizovať na vysokej.

Spider-Man nikdy nebol iba jeden: VIDEO Parádna ukážka láka na celovečerný animovaný film

Okrem toho však do kín dorazil aj dlhoočakávaný LEGO príbeh, ktorý sa svojou originalitou zaradil medzi najlepšie animované projekty roku. Výsledkom bolo množstvo cien, no nepremenená nominácia na Oscara za najlepšiu pieseň. Len nedávno napísali scenár pre animovaný celovečerný film Spider-Man: Paralelné svety a začali práce na filmovom spracovaní knihy Artemis, ktorá vznikla z pera Andyho Weira. Ten sa postaral aj o bestseller Marťan (sfilmovaný Ridleym Scottom s Mattom Damonom v hlavnej úlohe) a my by sme sa opäť mali pozrieť do ďalekého vesmíru.

Viac o téme: Steven SpielbergRidley ScottPhil LordAlfred HitchcockTim BurtomChris Miller
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu