Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Komik John Cleese: Legenda z Monty Python či vynálezca z bondoviek

John Cleese
John Cleese (Zdroj: internet)

Britského komika, scenáristu a producenta Johna Cleesea, ktorý 27. októbra oslávi sedemdesiatpäťku, preslávilo členstvo v dnes už kultovej komediálnej skupine Monty Python.

Tá na prelome 60. a 70. rokov minulého storočia nakrútila štyri série skečov s názvom Lietajúci cirkus Montyho Pythona, a hoci v tej poslednej Cleese chýbal, neskôr sa podieľal a hral vo všetkých pythonovských celovečerných filmoch Monty Python a Svätý Grál, Život Briana a Zmysel života.

Po absolvovaní práv na Cambridgi začal Cleese písať scenáre k rôznym komediálnym reláciám, v ktorých často tiež vystupoval. Po rozpade "Python" zažiaril v sitcome Hotelík, ku ktorému spolu s vtedajšou manželkou Connie Booth napísal aj scenár. V roku 1988 bol za scenár k filmu Ryba menom Wanda nominovaný na Oscara.


Mohlo by vás zaujať: Návrat legendárnych Monty Python: Ich novinka znechutila verejnosť!


Vedľa toho si štvrtýkrát ženatý otec dvoch dcér zahral aj vo filmoch Miliónové preteky, Ružový panter 2 či Charlieho anjeli: Na plnépecky. Stvárnil tiež vynálezcu Q v niekoľkých posledných bondovkách, Takmer bezhlavého Nicka v dvoch dieloch Harryho Pottera a nahovoril postavu kráľa Harolda v troch filmoch o Shrekovi. Pred pár rokmi pozýval milovník čierneho humoru a lemurov v niekoľkých reklamných spotoch českýchfanúšikov na olympijské hry v Londýne.

Viac o téme: James BondJohn Cleese
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu