Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Exorcista, Chucky aj Freddy Krueger: Ich základom sú skutočné príbehy!

Gunnar Hansen
Gunnar Hansen (Zdroj: internet)

Ste fanúšikom hororových príbehov a radi sa bojíte? Zamysleli ste sa pri sledovaní takéhoto filmu niekedy nad tým, aké by to bolo, keby sa dej stal skutočnosťou? Predstavujeme vám šesť hororov, ktoré boli natočené podľa skutočných udalostí a inšpirované životmi reálnych postáv.

Exorcista (1973)

Jeden znajznámejších príbehov sa stal predlohou mnohým literárnym autorom anapokon bol niekoľkokrát aj sfilmovaný. Príbeh sa inšpiruje chlapcom menom Roland Doe, ktorý bol vroku 1949 skutočneposadnutý démonmi. Vroku 1973 ale hlavnú postavu stvárnila Linda Blair. Etická stránka jej účinkovania vo filme vyvolalauverejnosti veľkú vlnu kritiky, rovnako ako ajinscenácia príbehu.

Texaský masaker motorovou pílou (1974)

Film bol spočiatku prezentovaný ako skutočný príbeh, aby prilákal širšie publikum, avšak samotný dej bol kompletne vymyslený. Čo však bolo inšpirované skutočnosťou, bola postava Leatherfacea. Predlohou sa tvorcom stal sériový vrah Ed Gein, ktorému údajne pri zatýkaní našli vdome deväť masiek vyrobených zľudskej kože.

Nočná mora z Elm Street (2010)

Tvorcovia filmu oskupinke teenagerov, ktorých vsnoch prenasleduje záhadný muž menom Freddy Krueger, sa tiež pri vytváraní svojho príbehu trochu inšpirovali skutočnými udalsoťami. Predlohou sa im stala skupinka laoských utečencov, ktorí zomreli v kŕčoch počas nočnej mory. Podľa lekárskych správ však boliutečenci na tom fyzicky dobre.


Mohlo by vás zaujímať: Odvrátená strana filmov: Tieto snímky si znovu určite nepustíte!


Detská hra (1988)

Kým vo filme sa pomocou voodoo rituálu prevtelí psychopatický vrah Charles Lee Ray do bábiky menom Chucky, údajne sa aj vskutočnosti stalo čosi veľmi podobné. Podľa všetkého bol totiž príbeh inšpirovaný detskou bábikou istého floridského maliara a autora Roberta Eugene Otto.

Pomätený (1974)

Príbeh vraha, ktorý telá svojich obetí zneužíva aj po ich zavraždení, je inšpirovaný životom jedného znajznámejších sériových vrahov Eda Geina. Americká verzia názvu znie Deranged: Confessions of aNecrophile, teda Pomätený: Spoveď nekrofila, čo je podľa mnohých dosť zavádzajúci názov. Ed Gein totiž podľa všetkého nikdy neexperimentoval snekrofíliou, hoci tento pojem označuje aj obsedantnú fascináciu smrťou a mŕtvolami.

Vmoci diabla (2005)

Príbeh ovyháňaní diabla ztela študentky Emily Rose, ktorá tento rituál neprežije, je inšpirovaný životom istej Anneliese Michel. Tá bola dokonca posadnutá démonmi natoľko, že rituál exorcizmu vjej prípade trval takmer rok. Ide o vôbec jeden z najznámejších filmov stouto tematikou.

Viac o téme: ExorcistaTexaský masaker motorovou pílouNočná mora z Elm StreetDetská hraPomätenýV moci diabla
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu