Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Toto je jedinečná šanca vidieť Kráľovnú džezu: VIDEO Nenechajte si ujsť špeciálne premietanie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Mosaic)

V bratislavskom Kine Lumiére sa v utorok (17. 12.) uskutoční prvá a jediná projekcia filmu Ella Fitzgerald: Just One of Those Things (2019) na Slovensku. Dokument o americkej džezovej speváčke, prezývanej "First Lady of Song" či "Queen of Jazz" si diváci môžu pozrieť v rámci cyklu Music & Film.

"Som rád, že po Milesovi Davisovi predstavíme ďalšiu džezovú legendu," hovorí dramaturg cyklu Miro Ulman k uvedeniu snímky o speváčke, ktorá "svojou nádhernou farbou hlasu, rozsahom tri oktávy a výnimočnou hlasovou improvizáciou viac ako pol storočia udivovala celý svet".

Dokument mapuje život jedinečnej speváčky

Dokument, ktorý mal svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale, mapuje život a prácu Elly Fitzgerald (1917 – 1996) počas niekoľkých desaťročí, od jej narodenia, cez smrť matky, súťaž talentov v Harleme, zlom v jej kariére, keď jej hudobník Chick Webb dal šancu spievať so svojím orchestrom, až po stretnutie s manažérom Normanom Granzom, vďaka ktorému sa stala jednou z najväčších svetových hviezd. Jej repertoár netvoril len džez, spievala aj soul, gospely, blues, R&B, balady a country.

Keď začala spievať, všetci zmlkli

Film predstavuje speváčku vcelej šírke jej osobnosti vďaka dosiaľ nepublikovaným fotografiám či filmovým záberom, obsahuje i nové rozhovory. Vo filme rozpráva aj – včase nakrúcania 98-ročná – bývalá tanečnica Norma Miller, ktorá si spomína na Ellino prvé vystúpenie na súťaži mladých talentov vHarleme vnovembri 1934.

"Hovorí, že Ella pôvodne chcela tancovať, ale napokon sa rozhodla pre spev. Jej ošumelé šaty a plachosť na pódiu vyvolali smiech abučanie publika, ale keď začala spievať, všetci zmĺkli. Bola perfektná," dodal Ulman k snímke, v ktorej si na Ellu spomínajú aj Tonny Bennett, Jamie Cullum, Laura Maluva, Patti Austin či Smokey Robinson ijej adoptívny syn Ray Brown Jr.

Foto: TASR/AP
Zobraziť galériu (3)
Foto: TASR/AP  (Zdroj: TASR/AP)

Režisérom filmu je britský dokumentarista Leslie Woodhead, ktorý má na svojom konte tiež záznam koncertu slávnej kapely v londýnskom Hyde Parku The Stones in the Park (1969), dokument o vplyve The Beatles v Sovietskom zväze How the Beatles Rocked the Kremlin (2009) či film o spevákovi Tonym Bennettovi s názvom Tony Bennett's New York (2010).

O svojomfilme Ella Fitzgerald: Just One of Those Things povedal: "Pre mňa ako celoživotného džezového fanúšika to bola úžasná práca. Film sleduje mimoriadnu cestu Elly Fitzgerald v priebehu šiestich desaťročí, keď jej vznešený hlas premieňa tragédie jej života a problémy jej čias na radosť." Spevák ahudobník Jamie Cullum vo filme konštatuje, že "jej hudba je jedným z dôvodov, prečo stojí za to byť na tejto planéte".

Viac o téme: Ella FitzgeraldLumiérePremietanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu