Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Chcete sa naučiť dobre variť? Na RTVS práve odštartovala nová kulinárska relácia!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: RTVS)

Kulinárium slovenských potravín – aj tak by sa dala nazvať nová gastronomická relácia RTVS Veľkou lyžicou. Na Jednotke odštartovala prvou epizódou už v nedeľu 4. februára o 18.15 h. 

Divákom postupne predstaví cestu jednotlivých ingrediencií na Slovensko, ich lokálne pestovanie, zaujímavosti a unikátne recepty, ktoré oživia každú domácnosť. V prvej časti relácie sa vydávame po stopách jednej z najdôležitejších ingrediencií slovenskej kuchyne - cibule. Cibuľa patrí k najstarším potravinám na svete, ľudia ju poznali a hojne využívali už v období staroveku. Na Slovensku sa v súčasnosti pestuje niekoľko jej druhov, medzi najznámejšie patrí cibuľa zimná, šalotka či perlovka. Pozrieme sa do Pukanca, malebnej obce nachádzajúcej sa na úpätí Štiavnických vrchov. Miestni obyvatelia prezývaní aj cibuliari nám o svojej vychýrenej potravine čo-to povedia a tiež ukážu, ako ju správne pestovať. Šéfkuchár Dano Hrivňák nám ju zas predstaví v nadčasovom recepte pri opekačke a popritom vysvetlí, ako cibuľu správne krájať. Veľkou lyžicou je gastronomická zábavno-vzdelávacia relácia, ktorá v každej epizóde predstaví  jednu potravinovú ingredienciu či jedlo, ktoré všetci dobre poznajú, ale z nového pohľadu s množstvom zaujímavostí a originálnych inšpirácií.

RTVS chystá NOVÚ kulinársku šou: TOTO bude UNIKÁTNE! (Zdroj: NL/Martin Bublavý)

V prvej sérii sa diváci dozvedia všetko o cibuli, cesnaku, fermentovanej zelenine, hubách, vajciach, rybách z jazier a mnohých ďalších surovinách, ale navštívia aj tradičnú slovenskú zabíjačku. Reláciou budú divákov sprevádzať dvaja moderátori a prieskumníci Peter „Šarkan“ Novák a Juhoafričanka Octavia McKenzie, ktorí sa snažia získať nové informácie nielen o surovine, ale aj o  regiónoch, kde sa pestuje. Octavia navštívi farmy, chovy, dediny a hlavne ľudí, ktorí sa pestovaním a spracovaním vybranej suroviny zaoberajú, kým Šarkan vyspovedá zaujímavých hostí, odborníkov, známe tváre a so šéfkuchárom divákom poradí, ako so surovinou správne a v receptoch aj originálne pracovať. Návštevy na farmách u lokálnych pestovateľov či chovateľov predstavia divákom aj zákutia celého Slovenska, ktoré môžu byť novou inšpiráciou na výlet. Medzi hosťami sa predstavia etablovaní kuchári ako napríklad Dano HrivňákGabo Kocák či Tomáš Lysý, známe osobnosti so vzťahom ku gastronómii ako Martin „Pyco“ RauschMartin Nikodým, Naty Žúreková a mnohí ďalší.

Octavia McKenzie v relácii Veľkou lyžicou
Zobraziť galériu (3)
Octavia McKenzie v relácii Veľkou lyžicou  (Zdroj: RTVS)

Viac o téme: HviezdyRTVSGastrorelácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu