Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Jarná premiéra v RTVS: Nová séria gastronomického cestopisu Cestou necestou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: RTVS)

Obľúbená gastronomická cestopisná relácia Cestou necestou prichádza na obrazovky s premiérovými epizódami, v ktorých už deväť rokov navštevuje Slovákov žijúcich v rôznych krajinách celého sveta. Ich očami spoznajú diváci opäť nové i dobre známe lokality a s nimi spojené miestne tradície, kultúru a gastronómiu.

Nová séria obľúbeného gastronomického cestopisu z dielne Tibora Pataya Cestou necestou odštartuje už v piatok 2. februára o 21.55 h na Jednotke. Divákom ponúkne desať premiérových epizód. Cesta sa začína v neznámej Afrike a povedie cez Južnú Ameriku a Európu až do Ázie. Malý filmový štáb sa vydáva po stopách zaujímavých Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí dobre poznajú miestne pomery. Prostredníctvom svojho pohľadu divákom ukážu, ako vonia a chutí ďaleký svet. Aj nová séria predstaví množstvo zaujímavých krajín, regiónov a miest cez fantastické gastronomické zážitky a bohaté informácie. „Kontrasty sveta, význam jedla na rozdielnych kontinetoch a v rôznorodých komunitách je to, čo nás neprestáva už deväť rokov fascinovať,“ hovorí cestovateľ a režisér Tibor Patay. Jedinečné zážitky si pri nahrávaní komentárov užije aj herečka Lucia Hurajová, ktorá je, spolu s Ivanom Šandorom, hlasom relácie: „Pri nahrávaní každej časti cestujem v štúdiu so štábom, nechávam si púšťať niektoré pasáže viac a vždy sa pýtam režiséra na všetky zážitky. Je to vždy na 30 minút aj môj cestovateľský zážitok.“

Jarná premiéra v RTVS:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Nová séria gastronomického cestopisu Cestou necestou sa začne v Ugande. Uganda známa ako Perla Afriky sa nachádza v jej východnej časti. Leží v povodí rieky Níl a prevláda v nej prevažne rovníkové podnebie. Krajina má z veľkej časti nevyužité zásoby ropy a zemného plynu, no jej hlavným vývozným artiklom je káva. Nemá síce pobrežie, no 26 % jej územia pokrývajú vodné plochy. Krajina je domovom mnohých etnických skupín a z náboženstiev dominuje kresťanstvo. V roku 1963 získala od kráľovnej Alžbety nezávislosť, no odvtedy prešla kostrbatým politickým dianím. Organizácia Transparency International ohodnotila ugandský verejný sektor ako jeden z najskorumpovanejších na svete. Vďaka nemu je starostlivosť o zdravie i vzdelanie jej obyvateľov tragická. A práve to sem pred 14 rokmi pracovne pritiahlo doktorku Bibu. Biba je lekárka a od roku 2010 žije v Ugande, kde šéfuje neziskovej organizácii a hlavne klinike pre liečbu HIV. Jej skromnosť, vytrvalosť a láskavosť ju držia s úsmevom v nehostinných podmienkach, kde našla aj svojho milovaného syna. V tomto kúte sveta sa pozrieme na úplné iný význam slova jedlo, domáce ženy nám ukážu, ako sa varí v ich komunitách alebo ako vyzerajú miestne záhrady.

Jarná premiéra v RTVS:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Nová séria zavedie divákov okrem Ugandy aj na španielsky ostrov Tenerife, predstaví čaro Južnej Ameriky návštevou Brazílie a argentínskeho Buenos Aires, ukáže taliansky Piemont, ale aj africký kontinent, kde štáb zavíta na ostrov Madagaskar a do Zambie. Exotickú Áziu zastúpi v premiérovej sérii hlavné mesto Srí Lanky Colombo aj Maledivy a nebude chýbať oblasť Hainan v Číne. A samozrejme, všade sa stretneme s ľuďmi so zaujímavými príbehmi. Napríklad v odľahlej časti Madagaskaru žije Adrián, ktorý rešpektuje a váži si miestnych ľudí. Vybudoval si tu malý hotel a venuje sa potápaniu. Odchod do Afriky mu zachránil život. V talianskom Piemonte zas žije Adriana, ktorá vie všetko o miestnych rodinách vyrábajúcich syry, cestoviny či víno. Tu zažijeme autentické hľadanie tisíceurových hľuzoviek. Štáb navštívi aj jogínku na Maldivách či šéfkuchára na Tenerife. Nedajte si ujsť premiérovú sériu gastronomického cestopisu Cestou necestou každý piatok od 2. februára, o 21.55 h na Jednotke.

 

Viac o téme: CestopisRTVSGastro
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu