Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bilbo Pytlík a doktor Watson oslavujú 50-tku: Slávneho britského herca poznáte hneď z niekoľkých trhákov

Martin Freeman
Martin Freeman (Zdroj: TASR/AP/Francois Mori)

Britský herec Martin Freeman, ktorý 8. septembra oslávil päťdesiatku, sa v posledných rokoch preslávil hlavne rolou Bilba Pytlíka vo filmovom prepise Tolkienovho Hobita. Prvýkrát na seba ale výraznejšie upozornil už na prelome tisícročí v kultovom seriáli The Office a krátko potom si zahral nesmelého filmárskeho figuranta v romantickej komédii Láska nebeská.

Britský herec Martin Freeman, ktorý 8. septembra oslávi päťdesiatku, sa v posledných rokoch preslávil hlavne rolou Bilba Pytlíka vo filmovom prepise Tolkienovho Hobita. Prvýkrát na seba ale výraznejšie upozornil už na prelome tisícročí v kultovom seriáli The Office a krátko potom si zahral nesmelého filmárskeho figuranta v romantickej komédii Láska nebeská.

V roku 2005 potom stvárnil pozemšťana Arthura Denta v adaptácii slávneho Stopárovho sprievodcu galaxiou. Rodák z juhoanglického mestečka Aldershot, Martin John Christopher Freeman si javisko prvýkrát vyskúšal v 15 rokoch a čoskoro mu bolo jasné, že hranie je pre neho to pravé. V Londýne vyštudoval hereckú školu, až do konca 90. rokov ale dostával role hlavne skôr na divadle alebo v rádiu. Po úspechu The Office sa Freeman začal čoraz viac uplatňovať pred kamerou, zahral si doktora Watsona v seriálovom hite o Sherlockovi Holmesovi, kde asistoval Benedictovi Cumberbatchovi.

Väčšina Freemanových rolí využíva jeho trochu vyľakaný výraz, pripomínajúci malého chlapca. Svetu okolo seba sa čudoval ako Arthur Dent, Bilbo Pytlík aj John Watson, len v temnej kriminálnej sérii Fargo produkovanej bratmi Joelom a Ethanom Coenovcami dostal trochu inú príležitosť. Jeho Lester Nygaard síce má v snímke stále pohľad plachej lane, na druhú stranu je ale schopný pod vplyvom nemilosrdného zabijaka zavraždiť vlastnú manželku. V posledných rokoch sa objavil aj v niekoľkých filmoch zo sveta marvelovských superhrdinov.

Viac o téme: HobitMartin FreemanLáska nebeskáBilbo Pytlík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu