Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Porotu tohtoročného festivalu v Benátkach bude tvoriť svetoznáma herečka, ale i držiteľ Nobelovej ceny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)

Predsedníčkou hlavnej poroty na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach bude americká herečka Julianne Mooreová. Oznámil to šéf filmovej prehliadky Alberto Barbera. Spolu s Mooreovou v porote zasadne napríklad francúzska režisérka Audrey Diwanová, ktorá vlani získala hlavnú cenu Zlatý lev za svoj film L'Événement (Udalosť), alebo britský spisovateľ a držiteľ Nobelovej ceny za literatúru Kazuo Ishiguro.

Tohtoročný 79. ročník benátskeho festivalu sa uskutoční od 31. augusta do 10. septembra. Program aj výber filmov v hlavnej súťaži zverejnia usporiadatelia tento mesiac.

Hlavná porota bude mať sedem členov. O držiteľoch cien budú rozhodovať aj taliansky režisér a scenárista Leonardo Di Costanzo, argentínsky režisér Mariano Cohn, iránska herečka Lejla Hátamíová a španielsky filmár Rodrigo Sorogoyen.

Porotu tohtoročného festivalu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)

Benátsky festival je najstaršou filmovou prehliadkou na svete a často sa na ňom vo svetovej premiére premietajú snímky, ktoré neskôr bodujú pri udeľovaní ďalších filmových cien vrátane Oscarov. Vlani získala Strieborného leva za réžiu Novozélanďanka Jane Campionová vďaka westernu Sila psa, neskôr uspela aj na filmových cenách Zlatý glóbus, BAFTA a získala Oscara za réžiu.

Viac o téme: Julianne MooreFestivalBenátkyPorota
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu