Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Legendárny Indiana Jones slávi 80-ku: Bol to poriadny lámač sŕdc... V Hollywoode začínal ako tesár!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/Repro foto YouTube/BuzzFeed Celeb)

Medzi hviezdy Hollywoodu sa Harrison Ford zaradil vďaka úlohe Hana Sola z filmového trháku Hviezdne vojny a s jeho menom je spätá aj postava dobrodruha Indianu Jonesa. Charizmatický a stále aktívny americký herec sa v stredu 13. júla dožíva 80 rokov. Ford, ktorý sa narodil 13. júla 1942, pritom v Hollywoode začínal ako tesár a stolár, jeho osud zmenila zákazka pre Georgea Lucasa.

Harrison Ford sa narodil 13. júla 1942 v americkom meste Chicago. Od roku 1960 študoval filozofiu a angličtinu na Ripon College vo Wisconsine. Syn írskeho katolíka a ruskej židovky sa o hereckej kariére rozhodol už počas univerzitných štúdií filozofie a anglickej literatúry, sprvu sa ale nemohol presadiť. A situácia sa príliš nezmenila ani po tom, ako sa v dvadsiatich dvoch rokoch presťahoval do Los Angeles. Spočiatku totiž dostával len malé roličky, a tak aby uživil manželku a dvoch malých synov, začal pracovať ako tesár-samouk. Postavil napríklad nahrávacie štúdio pre brazílskeho hudobníka Sérgia Mendesa a zákazky mal aj z Hollowoodu, okrem iného od Georgea Lucasa.

A práve Lucas ho v roku 1973 obsadil do vedľajšej úlohy v snímke American Graffiti a krátko nato mu ponúkol úlohu vesmírneho pašeráka Hana Sola v Star Wars (1977), ktorá ho katapultovala medzi superstars. "Keď som začínal, nevedel som hrať. Bral som 150 dolárov týždenne a viac som si nezaslúžil. Nevedel som nič o hraní, nakrúcaní filmov," spomínal na svoje začiatky Ford, ktorý sa pritom netají tým, že niektoré z jeho najúspešnejších filmov pre neho osobne zas tak veľmi neznamenajú. "Hlúpy - ale čarovne urobený film," opísal napríklad pôvodnú trilógiu Star Wars.

Vľavo Harrison Ford ako Han Solo (Zdroj: Repro foto YouTube/JoBlo Movie Clips)
Zobraziť galériu (6)
Vľavo Harrison Ford ako Han Solo (Zdroj: Repro foto YouTube/JoBlo Movie Clips)  (Zdroj: Repro foto YouTube/JoBlo Movie Clips)

Diváci si ho môžu pamätať ako medziplanetárneho pilota, pašeráka a rebelského bojovníka Hana Sola, ktorý bol súčasťou dielov Hviezdne vojny: Epizóda IV - Nová nádej (Star Wars: Episode IV - A New Hope, 1977), Hviezdne vojny: Epizóda V - Impérium vracia úder (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back, 1980) a Hviezdne vojny: Epizóda VI - Návrat Jediho (Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi, 1983).

Nezabudnuteľný Indiana Jones

Charizmatický herec si slávu upevnil aj vojnovými drámami Oddiel 10 z Navarone (Force 10 from Navarone, 1978) či Apokalypsa (Apocalypse Now, 1979). Ford na seba výrazne upútal v úlohe odvážneho archeológa Indianu Jonesa, do ktorej ho obsadil Steven Spielberg. V roku 1981 sa objavil v prvej časti populárnej série Indiana Jones a Dobyvatelia stratenej archy (Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark) a archeológa stvárnil aj v ďalších pokračovaniach Indiana Jones a Chrám skazy (Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984), Indiana Jones: Posledná krížová výprava (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989) a Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008).

Harrison Ford v úlohe Indiana Jonesa (Zdroj: Repro foto YouTUbe/HD Film Tributes)
Zobraziť galériu (6)
Harrison Ford v úlohe Indiana Jonesa (Zdroj: Repro foto YouTUbe/HD Film Tributes)  (Zdroj: Repro foto YouTUbe/HD Film Tributes)

V roku 1982 bol Ford súčasťou známeho sci-fi thrilleru Blade Runner. "Ten film sa mi nepáčil ani tak ani onak, so mnou alebo bezo mňa. Je pre mňa veľmi ťažké sa s ním nejako stotožniť," povedal pred rokmi o snímke režiséra Ryidleyho Scotta. Do kože detektíva z oddelenia vrážd sa prevtelil vo filme Svedok (Witness, 1985). Za výkon v tejto kriminálnej dráme bol nominovaný na Oscara aj Zlatý Glóbus. Svoj repertoár rozšíril aj snímkami Pobrežie moskytov (The Mosquito Coast, 1986), Podnikavé dievča (Working Girl, 1988) alebo Buldog (Frantic, 1988).

Thrillery a drámy mu idú

V 90. rokoch minulého storočia stvárnil zamestnanca CIA Jacka Ryana v dvoch filmoch adaptovaných podľa románov Toma Clancyho - Hry patriotov (Patriot Games, 1992) a Jasné nebezpečenstvo (Clear and Present Danger, 1994). Presvedčivý výkon podal aj v thrilleri Utečenec (The Fugitive, 1993), v ktorom zosobnil neprávom odsúdeného doktora hľadajúceho spravodlivosť. Amerického prezidenta v ohrození si zahral v snímke Air Force One (1997) a po boku Liama Neesona sa objavil vo vojnovom thrilleri K-19: Stroj na smrť (K-19: The Widowmaker, 2002).  

Záber z filmu K-19: Stroj na smrť (Zdroj: Repro foto YouTube/Daily Movies)
Zobraziť galériu (6)
Záber z filmu K-19: Stroj na smrť (Zdroj: Repro foto YouTube/Daily Movies)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Daily Movies)

V dráme Liek pre naše deti (Extraordinary Measures, 2010) si zahral lekára a o tri roky neskôr upútal v životopisnej športovej snímke 42: Zrod legendy (42) ako bejzbalista Branch Rickey. Nechýbal ani v akčnom sci-fi Enderova hra (Ender's Game, 2013) a v rokoch 2015 a 2019 sa opäť ako Han Solo predviedol v ďalších filmových spracovaniach Hviezdnych vojen - Star Wars: Sila sa prebúdza (Star Wars: Episode VII - The Force Awakens) a Star Wars: Vzostup Skywalkera (Star Wars: The Rise of Skywalker).

V roku 2017 nadviazal účinkovaním v snímke Blade Runner 2049 na sci-fi thriller, v ktorom zažiaril už v roku 1982. Samotárskeho dobrodruha si zahral vo filme Volanie divočiny (The Call of the Wild, 2020) a po piaty raz sa predstaví ako Indiana Jones v ďalšej časti tejto dobrodružnej série, ktorej premiéra je naplánovaná na budúci rok.  

Harrison Ford v snímke Blade Runner 2049 (Zdroj: Repro foto YouTube/Warner Bros. Pictures)
Zobraziť galériu (6)
Harrison Ford v snímke Blade Runner 2049 (Zdroj: Repro foto YouTube/Warner Bros. Pictures)  (Zdroj: Repro foto YouTUbe/Warner Bros. Pictures)

Aj vďaka úspechu Star Wars a Indiana Jonesa získal si Ford mohol už pred rokmi dovoliť zasahovať do scenárov. "Keď si myslím, že niečo nie je v poriadku, pokojne priplatím scenáristovi. Dám mu ešte jednu šancu, potom zoženu iného," opísal svoj prístup. "Mám taký zvyk, že najskôr vyškrtnem všetky nepodstatné dialógy a začiatky a konce scén, ktoré v príbehu nie sú potrebné. Potom to začne viac šliapať," povedal Ford, ktorý je známy aj vďaka aktivitám za ochranu prírody. 

Fordovým životom prešla séria žien

Prvýkrát sa oženil už v čase, keď presídlil do Los Angeles, v 15-ročnom manželstve s Mary Marquardtovou sa im narodili dvaja synovia. V roku 1983 si potom vzal Melissu Mathisonovú, scenáristku, ktorá sa okrem iného podieľala na filmoch E. T. Mimozemšťan alebo Kundun. Tiež s ňou má dve deti (už zosnulého syna a dcéru) a aj s ňou sa nakoniec rozviedol. Tretíkrát sa oženil s herečkou Calistou Flockhartovou, ktorú preslávila úloha seriálovej právničky Ally McBealovej, s ktorou vychoval jej adoptovaného syna Liama.

Románikov ale zažil Harrison Ford, pred rokmi sa s jedným z nich zverila novinárom napríklad herečka Carrie Fisherová, predstaviteľka Leiy zo ságy Star Wars. Vzťah medzi princeznou a Hanom Solom sa vtedy neodohral len na filmovom plátne. "V týždni sme boli Leia a Han a cez víkend Carrie a Harrison," povedala Fischerová pred šiestimi rokmi časopisu People. Ženatý Ford mal v tom čase 33 rokov a mal dve deti, Fisherová mala 19. Ich románik trval tri mesiace a skončil s koncom filmovania.

Carrie Fisher a Harrison Ford (Zdroj: Repro foto YouTube/Lucasfilm)
Zobraziť galériu (6)
Carrie Fisher a Harrison Ford (Zdroj: Repro foto YouTube/Lucasfilm)  (Zdroj: Lucasfilm)

Viac o téme: Harrison Ford
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu