Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Patril k veľkým hviezdam: Jeho kariéra sa zrútila, sudca ho označil za sexuálneho predátora

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Matt Slocum)

Komik Bill Cosby, ktorý sa narodil 12. júla 1937, patril k veľkým hviezdam amerického šoubiznisu, jeho rodinná televízna šou patrila k najúspešnejším programom 80. a 90. rokov minulého storočia. Filadelfský rodák hral aj vo filmoch, nahral albumy a získal množstvo prestížnych ocenení. Jeho postavenie "otecka Ameriky" sa ale pred niekoľkými rokmi nadobro zrútilo, keď sa na verejnosti objavili správy o jeho predátorskom sexuálnom správaní. Cosby sa dokonca stal prvou odsúdenou celebritou od prepuknutia kampane MeToo, vo väzení strávil viac ako dva roky.

Cosbyho obvinilo z rôzne závažných sexuálnych prečinov vyše 60 žien, pričom niekoľko z nich popísalo, že im boli podané omamné látky. Väčšinou ale boli údajné činy v dobe verejných svedectiev premlčané, na súde skončili len obvinenie od Andrey Constandovej za činy z roku 2004. Prokuratúra v Pensylvánii sa najskôr rozhodla zabávača nestíhať a donútiť ho tak k výpovedi v súvislosti s civilnou žalobou, z ktorej v roku 2004 vzišlo mimosúdne vyrovnanie. Avšak v roku 2015 prokuratúra už s novým vedením od predchádzajúcej dohody odstúpila a Cosbyho obžalovala.

V septembri 2018 bol odsúdený na tri až desiatich rokov väzenia, sudca ho vtedy označil za sexuálne násilníckeho predátora. Z trestu si vtedy viac ako osemdesiatročný Cosby odpykal len časť a vlani v júni ho prepustili. Najvyšší súd amerického štátu Pensylvánia totiž rozsudok nad ním zrušil s tým, že nemal byť v prípade trestne stíhaný, a to kvôli dohode uzavretej s prokurátorom v súvislosti s civilným konaním v rovnakej veci. Verdikt odvolacej inštancie navyše zakázal opakovanie procesu, pensylvánska prokuratúra sa ale ešte obrátila na federálny najvyšší súd, ktorého rozhodnutie ešte nepadlo.

Patril k veľkým hviezdam:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Matt Rourke)

Cosby od mladosti vynikal hlavne v športe

Cosby od mladosti vynikal hlavne v športe, na strednej škole – ktorú ale dokončil až neskôr korešpondenčne – hral basketbal, americký futbal, baseball a venoval sa aj atletike. Súčasne bavil svojich spolužiakov rôznymi scénkami. Od 19 do 23 rokov slúžil ako medik pri námorníctve, potom vďaka športovému štipendiu študoval na univerzite vo Filadelfii. Vtedy si privyrábal ako barman a za barovým pultom zistil, že najväčšie sprepitné mu vynášajú podarené vtipy. So štúdiom skončil a pomaly začal budovať svoju kariéru v šoubiznise. Začal v 60. rokoch ako stand-up komik v kluboch v rôznych mestách Spojených štátov.

Produkoval a písal scenáre

Po pár rokoch prišla rola v seriáli I Spy (Ja špión; 1965 až 1968) a neskôr začal aj produkovať a písať scenáre. Obrovskú popularitu mu zaistili vlastné seriály The Bill Cosby Show (1969 až 1971) a najmä The Cosby Show (1984 až 1992), jedny z najpopulárnejších amerických televíznych sitcomov. Úspešné boli aj ďalšie seriály, v ktorých sa objavil a ku ktorým písal scenáre, ako napríklad Fat Albert and the Cosby Kids. Nie príliš často účinkoval vo filmoch, v komédiách V meste v sobotu večer (1974) a Urobme to znova (1975) si napríklad zahral jednu z hlavných rolí po boku Sidneyho Poitiera, ktorý oba snímky režíroval.

Cosby vydal aj niekoľko dosiek a píše knihy. Je držiteľom radu čestných doktorátov a cien, vrátane Grammy a Emmy a Ceny Marka Twaina za americký humor, ktorá je jednou z najvyšších pôct vo svete komédie. Herec bol ocenený aj za svoje charitatívne aktivity. Po prepuknutí aféry okolo sexuálneho zneužívania sa od neho ale mnoho inštitúcií odvrátilo, v máji 2018 ho spoločne s Romanom Polanským vylúčila zo svojich radov americká Akadémia filmových umení a vied, ktorá organizuje a udeľuje Oscarov. V tom istom roku mu tiež odobrala čestný doktorát Yaleova univerzita, čo bolo prvýkrát v tristoročnej histórii tejto prestížnej americkej školy.

Viac o téme: Bill Cosby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu