Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Tvorca populárneho ruského seriálu posiela domov jasný odkaz: Rusi, prebuďte sa!

(Zdroj: repro foto Youtube/Masyanya Kuvaeva)

"Rusi, prebuďte sa!" odkázal v rozhovore s portálom stanice Slobodná Európa umelec Oleg Kuvajev, tvorca populárneho ruského animovaného seriálu Masjaňa. V najnovšej sérii, v ktorej Čína rozpúta vojnu v Rusku, aby oslobodila jeho obyvateľov od "fašizmu", sa Kuvajev pokúša otvoriť oči Rusom podporujúcim boje na Ukrajine.

V seriáli zastihne vojna a dopadajúce bomby rodinu hlavnej seriálovej hrdinky Masjani v Petrohrade. Rodina nemôže z mesta kvôli ostreľovaniu odísť a musí sa schovávať v metre. Členovia rodiny postupne umierajú. Ich život a smrť počas čínskej okupácie je podaný z perspektívy dieťaťa - syna Masjani. V tom sa tvorca seriálu inšpiroval príbehom deväťročného Jehora z Mariupolu, ktorý zachytil vojnu na Ukrajine vo svojom denníku, a školáčky Táni Savičevovej, ktorá v čase blokády Leningradu počas druhej svetovej vojny písala v denníku o smrti svojich najbližších.

"Čisto psychologicky mi stále nie je jasné, ako môžu ľudia žijúci v 21. storočí a vo viac-menej civilizovanom prostredí podporovať vojnu a hromadné vraždenie," povedal Kuvajev v rozhovore na adresu Rusov súhlasiacich s vojnou na Ukrajine. Vysvetlil, že v novej sérii sa zameral na vojnu, pretože nemá silu venovať sa akýmkoľvek iným témam.

"Nechápem, ako niekto môže byť taký tupý, taký zombie, ktoré vôbec neveria tomu, čo vidia na vlastné oči, a nechcú o tom vedieť," doplnil. Obyvateľov Ruska vyzval, aby proti vojne protestovali.

Viac o téme: RuskoVojna na UkrajineSlobodná EurópaMasjaňa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu