Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

KAUZA známeho poľského režiséra opäť ožíva: Súd odtajní výpoveď! Dostane možnosť vrátiť sa do USA?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Kalifornský odvolací súd nariadil odtajniť výpoveď Rogera Gunsona, ktorý pôsobil ako zástupca prokurátora v kauze režiséra Romana Polanského. Osemdesiatosemročný filmár, ktorý kvôli prípadu sexuálneho styku s maloletou žije od 70. rokov v Európe, by mohol dostať možnosť vrátiť sa do USA.

Podľa agentúry AP nie je jasné, kedy má byť výpoveď zverejnená. Polanského právnik Harland Braun povedal, že režisér je rozhodnutím odvolacieho súdu nadšený.

Polanski sa priznal k sexu s 13-ročnou

Polanski sa roku 1977 priznal k styku s 13-ročnou Samanthou Geimerovou pri fotografovaní v dome herca Jacka Nicholsona. Obeť na súde vypovedala, že jej dal šampanské a sedatíva a že sa nebránila, pretože sa bála. Jej matka sa ale neskôr obrátila na políciu. V jednom rozhovore v roku 2010 Geimerová povedala, že si myslí, že súd zaobchádzal s Polanským nečestne.

Roman Polański
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Dostane po rokoch možnosť vrátiť sa do USA?

V roku 2017 požiadala losangeleský súd, aby kauzu ukončil, ale súd to zamietol. Polanski si myslí, že mu Gunsonova výpoveď pomôže ukončiť dlhotrvajúce súdne konanie a vrátiť sa do USA bez toho, že by mu tam hrozilo zatknutie. Sudca v Polanského prípade Laurence Rittenband v roku 1977 nariadil 90-dňové väzenské diagnostické pozorovanie, ktoré mu pomôže pri rozhodovaní o výške trestu. Polanski bol po 42 dňoch prepustený s tým, že ďalší pobyt za mrežami nie je nutný.

Po prepustení pristúpil na dohodu o priznaní viny s tým, že rozsudok bude znieť pobyt za mrežami, ktorý si už odpykal pri psychiatrickej evaluácii, a podmienka. Dozvedel sa ale, že Rittenband nemieni túto dohodu dodržať a bude na súde požadovať 50 rokov väzenia. Rozhodol sa preto pre útek. Gunsonova výpoveď by mala vniesť svetlo na pochybenie v súdnom konaní. Tiež Geimerová chce, aby sa vyšetrilo údajné pochybenie súdu, a aj ona požiadala o odtajnenie tohto dokumentu.

Polanski po úteku ďalej tvoril v Európe, za film Pianista získal roku 2003 Oscara. Francúzsko, Švajčiarsko a Poľsko ho odmietli do USA vydať. Americká Akadémia filmových umení a vied, ktorá udeľuje Oscarov, ho roku 2018 vylúčila.

Viac o téme: Roman Polanski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu