Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Oscarová dráma Na západe nič nové: V Nemecku zakázali aj jej upravenú verziu

Na západe nič nového
Na západe nič nového (Zdroj: Universal Pictures)

Pred 85 rokmi, 4. decembra 1930, mal v Berlíne premiéru úspešný americký film Na západe nič nové, natočený podľa rovnomenného bestselleru nemeckého spisovateľa Ericha Maria Remarqua. Snímka ešte pred svojím uvedením v nemeckej metropole zaznamenal za oceánom veľký ohlas a získal dva Oscary, za najlepší film roka a za réžiu. Napriek tomu sa ozývali hlasy, že by nemal byť do nemeckých kín vôbec vpustený - hlavne kvôli svojmu silnému protivojnovému náboju.

Kvôli nemu miestnikonzervatívci a nacisti zatratili aj pôvodný Remarquovromán, ktorý si hneď po svojom vydaní v januári 1929 získal nadšených priaznivcov i nezmieriteľných kritikov. Prví oceňovali autorovo realistické líčenie nezmyselnosti a brutality vojny, druhí sa pohoršovali, že Remarque vlastizradne popiera hrdinstvo nemeckých vojakov. Ostrá diskusia sa rozšírila do celej spoločnosti a pokračovala aj potom, čo Američania zakúpili na knihu filmové práva.

Nemecých radikálov neupokojilo ani to, že pre "ríšu" vznikla menej provokatívna verzia filmu. Už deň po premiére začali jeho premietanie systematicky narúšať nacisti, ktorí terorizovali divákov a usporiadali v okolí kina hlučné demonštrácie. Kvôli udržaniu poriadku nakoniec úrady podľahli tlaku ulice a snímku v Nemecku zakázali.

Viac o téme: Na západe nič nové
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu