Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zomrela slávna oscarová hviezda: FOTO V mladosti bola veľká kráska! V Hollywoode spôsobila revolúciu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Kevork Djansezian, FILE)

Vo veku 104 rokov zomrela prirodzenou smrťou vo svojom dome v Paríži oscarová americká herečka Olivia de Havillandová, ktorá sa preslávila najmä postavou Melanie Hamiltonovej vo filme Odviate vetrom.

Správu o jej úmrtí priniesla jej agentka a publicistka Lisa Goldbergová, informovala v nedeľu spravodajská stanica Sky News."Včera v noci svet prišiel o medzinárodný klenot a ja som stratila drahú priateľku a milovanú klientku. Zomrela v pokoji v Paríži," povedala v nedeľu Goldbergová.

Olivia de Havillandová v roku 1936 (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)
Zobraziť galériu (4)
Olivia de Havillandová v roku 1936 (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)  (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)

De Havillandová získala dvoch Oscarov za rolu vo filme "To Each His Own" (Každému podľa zásluh) z roku 1946 a za film "The Heiress" (Dedička) z roku 1949, pripomína denník The Guardian. Slávu jej však priniesla hlavne úloha Melanie Hamiltonovej v kultovom filme Odviate vetrom z roku 1939. Bola zároveň poslednou žijúcou osobou, ktorá si v tomto filme zahrala.

Olivia de Havillandová vo filme Odviate vetrom (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)
Zobraziť galériu (4)
Olivia de Havillandová vo filme Odviate vetrom (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)  (Zdroj: Photo © Warner Bros. Pictures)

Olivia de Havillandová sa narodila v roku 1916 v japonskom hlavnom meste Tokio a vyrastala v americkom štáte Kalifornia. Od 60. rokov 20. storočia žila vo francúzskej metropole Paríž.

Herečkasa zaslúžila o zmeny v hollywoodskom štúdiovom systéme, ktoré hercom priniesli lepšie pracovné zmluvy, pripomenula stanica BBC.Jej herecká kariéra trvala viac než 50 rokov a zahrala si vo viac ako 50 filmoch. Na Oscara bola nominovaná dovedna päťkrát.

Olivia de Havillandová číta scenár. Fotografia je zo 16. apríla 1948. (Zdroj: TASR/AP Photo/Marcus Goodrich, File)
Zobraziť galériu (4)
Olivia de Havillandová číta scenár. Fotografia je zo 16. apríla 1948. (Zdroj: TASR/AP Photo/Marcus Goodrich, File)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Marcus Goodrich, File)

Bola dvakrát vydatá, prežila vlastného syna

Oscarová herečka bola dvakrát vydatá. 26. augusta 1946 sa vydala za Marca Goodricha, veterána námorníctva, novinára a autora románu Delilah (1941). Manželstvo sa skončilo rozvodom v roku 1953. Mali jedno dieťa, Benjamina Goodricha, ktorému ako 19-ročnému diagnostikovali Hodgkinovu chorobu, v súvislostou s ktorou zomrel v Paríži vo veku 42 rokov.

V apríli 1955 sa de Havillandová druhýkrát vydala a to za Pierra Galantea, výkonného redaktora časopisu Paris Match. Kvôli tomu sa presťahovala do Paríža. V roku 1962 sa manželia rozišli, ale naďalej žili v tom istom dome ďalších šesť rokov, aby vychovali svoju dcéru. Zostali si blízki aj po rozvode v roku 1979, starala sa o neho dokonca aj pri jeho posledných dňoch kvôli rakovine pľúc.

Viac o téme: Olivia de Havillandová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu