Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Známeho herca vyhodili z konzervatória kvôli absenciám: Dnes má na konte dva České levy

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Herec Kryštof Hádek, ktorý sa narodil 10. marca 1982, prvýkrát zaujal filmových divákov ako mladučký pilot v Tmavomodrom svete režiséra Jana Svěráka, pred kamerou sa ale nestratil ani neskôr. Niekdajší študent pražského konzervatória, ktorý kvôli absenciám musel zo školy odísť krátko pred maturitou, má dnes na konte dva České levy. Prvého dostal za postavu inšpirovanú Egonom Bondym v snímke 3 sezóny v pekle (2009), druhého potom za výkon vo filme Kobry a užovky z roku 2015, kde si zahral spolu s o šesť a pol roka starším bratom Matějom.

Bratia Hádkovia sú celkom traja, najstarší Ondřej je lekár - ale aj talentovaný gitarista. "Od bratov som mal vyšliapanú cestičku, rodičia boli už unavení výchovou a na mňa nemali toľko energie. Čo si museli Ondra a Matěj v puberte tvrdo vydobyť, napríklad prespávanie u kamarátov, ja som bral ako samozrejmosť," spomínal na detstvo a dospievanie. Narodil sa v Prahe v rodine technika a filmové dokumentaristky a matka všetkých troch synov od mala posielala do rôznych krúžkov vrátane Dismanovho rozhlasového súboru. "Aby sme sa vyšantili a boli doma pokojní," rozprával Kryštof Hádek.

Ten sa pre herectvo rozhodol hlavne vďaka prostrednému bratovi, ktorý si rovnakú dráhu vybral o niekoľko rokov skôr. "Matej už hral divadlo a vďaka nemu som to prostredie objavoval na vlastnej koži, všetci na mňa boli dobrí, zvlášť jeho krásne spolužiačky ... A tak som zatúžil dostať sa medzi nich," zveril sa Hádek pred rokmi v jednom rozhovore. Pred kamerou sa prvýkrát objavil už v 11 rokoch v televíznom programe O poklad Anežky českej, prvú veľkú príležitosť ale dostal až od Jana Svěráka. Ten mu okrem roly pilota Vojtíška v dráme a čs. letkoch v RAF pomohol aj so štúdiom v Londýne.

Hádok po vyhodení z konzervatória vďaka Svěrákovi a jeho producentovi Ericovi Abrahamovi strávil rok na tamojšej hudobnej a dramatickej akadémii, jednej z najstarších škôl svojho druhu. "Tam som sa uzemnil a prestal byť rozjavený," spomínal Hádek, ktorý aj vďaka tomu získal rolu napríklad v írskom dramatickom seriáli Raw. A nezabudli naň ani českí režiséri. Dnes má herec, ktorý hosťuje aj v divadlách, na konte treba tri diely divácky úspešnej filmovej série Bobule, zahral si aj v priaznivo prijatej komédii Vlastníci alebo seriáloch Neviditeľní a Svet pod hlavou. Tento rok potom zamieri do kín film Posledné preteky, kde Hádek dostal rolu tragicky zosnulého českého lyžiarskeho priekopníka Bohumila Hanča.

Viac o téme: FAMUČeský levKryštof HádekKonzervatórium
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu