Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Legendárna Arabela hlási NÁVRAT k herectvu: Kvôli TOMUTO pred 30 rokmi ukončila kariéru... Neľutuje to!

Jana Nagyová po 30 rokoch hlási návrat k herectvu. Zobraziť galériu (4)
Jana Nagyová po 30 rokoch hlási návrat k herectvu. (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na Slovensku a v susednom Česku neexistuje azda nikto, kto by nepoznal legendárnu princeznú Arabelu. 10 rokov po natáčaní sa herečka Jana Nagyová (63) rozhodla zavesiť svoju kariéru na klinec. Po 30 rokoch však hlási svoj návrat. V rozhovore pre Telkáč.sk prezradila, prečo pred rokmi s herectvom skoncovala, aj to, či to nikdy neoľutovala!

Telkáč.sk: Čechov a Slovákov veľmi potešila správa, že sa po 30 rokoch opäť vraciate pred kamery. Diváci vás aktuálne môžu vidieť ako kráľovnú v novej českej rozprávke s názvom Princ mamáčik. Prezraďte, čo vás po rokoch presvedčilo opäť prijať hereckú úlohu?

Sen. Sen prekročiť hranice rozprávkovej princeznej. A byť korunovaná (bez koruny a drahokamov) na kráľovnú Ľudmilu v rozprávkovej krajine Jana Budařa. 

Telkáč.sk: Režisér Jan Budař vás vraj ohľadom ponuky spolupráce kontaktoval pomerne komplikovane... 

Ani nie. Zvolil cestu sociálnych sietí a vyhľadal si najmladšiu dcéru Sophie, ktorú kontaktoval s tým, že by sa rád so mnou pozhováral ohľadom jeho novej pripravovanej rozprávky Princ Mamáčik.

Telkáč.sk: Ako sa vám po takom dlhom čase hralo? Ako sa vám stvárňovala kráľovná?

Na kráľovské kreslá, prepych, hrady a zámky som zvyknutá... Nemusela som ani hrať. Už samotná úprava tváre (umelecká maska) a úprava vlasov, ťažké a krásne šaty, pritiahnuté korzetom hovoria o mojej prekrásnej postave, ktorú tu stvárňujem. A k tomu vznešené držanie tela s noblesou aristokrata. Kráľovná Ľudmila je starostlivá mamička, ktorá je upnutá na svojho jediného synáčika (Mamáčika). Nadovšetko ho miluje a pritom si neuvedomuje, že tento mladý muž (39-ročný) nevie, čo je život. Príbeh ako zo života. Po tých troch rokoch pauzy (pardon, 30 rokoch pauzy) som pauzu ani nevnímala. 

Legendárna Arabela hlási
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Telkáč.sk: V médiách ste spomínali, že ste pred natáčaním pociťovali trému...

Trému som mávala aj v divadle. U mňa nič mimoriadne. To je taká vnútorná nervozita z predchádzajúcich napínavých dní. To viete. Dve premiéry krátko po sebe - Praha a Bratislava. Dve krajiny, dva rozličné jazyky. Dve rozličné kiná... Červený koberec a tá chvíľa pred uvedením filmu na strieborné plátno!

Telkáč.sk: Dlhé roky žijete v Nemecku. No natáčalo sa najmä na východe Česka. Ako ste riešili dochádzanie na filmovanie? A ako dlho sa natáčalo?

V zahraničí žijem už 36 rokov, s malou pauzičkou, ktorá sa konala práve v Prahe. Tu som medzičasom strávila v 90. rokoch prekrátnych 7 rokov svojho života a to bez umeleckých povinností. V prípade filmu Princ Mamáčik som na natáčanie dochádzala z Nemecka. Film sa točil v Českom raji, kde som stihla ponavštevovať vo svojom voľnom čase i priľahlé stredoveké hrady a zámky. Veľa natáčacích dní som nemala a tak všetko veľmi rýchlo ubehlo. 

Telkáč.sk: 10 rokov po natáčaní Arabely ste zavesili hereckú kariéru na klinec. Môžete prezradiť, prečo ste sa vtedy tak rozhodli? 

Arabela sa točila začiatkom 80. rokov a po pár rôčkoch od jej odvysielania som dala prednosť manželskému rodinnému krbu pred kariérou. Rozhodla som sa pre život v zahraničí, ďaleko od domova, kde som vyhľadávala anonymitu. Chýbal mi rodinný krb. A potom, chcela som byť v blízkosti svojich detí a manžela. Kariéru som načal zaklincovala. Avšak táto paužička sa oplatila. 

Legendárna Arabela hlási
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Telkáč.sk: Takže ste to nikdy ani s odstupom času neoľutovali?

Nič neľutujem. Naopak. Bola som pri zrode začínajúcich prvých krôčikov syna, prvého jeho bľabotania, prvého jeho pokusu jesť sám s lyžicou. Dcéra nastúpila do prvej triedy a ja som sa systematicky pri nej zdokonaľovala v nemeckom jazyku. 

Telkáč.sk: Teraz, keď ste sa opäť dostali do tho filmového výrobného kolotoča, nezachutilo vám to natoľko, že by ste sa opäť naplno vrátili k hereckému povolaniu? 

Naplno sa vrátiť k hereckému povolaniu? Ja robím všetko naplno aj teraz, bez trvalého návratu. Takto mi to vyhovuje, mám veľa času sústrediť sa, koncentrovať na nové herecké výkony v budúcnosti. Nefandím stresu a potrebujem moje vybité baterky neustále dobíjať. A to v prírode alebo pri mori. 

Telkáč.sk: Máte ešte nejakú úlohu, ktorú by ste v budúcnosti určite prijali? Nejakú vysnívanú? 

Prijať som už prijala. Na budúci rok si zahrám vo filme o legendárnom krasokorčuliarovi Ondrejovi Nepelovi jeho preslávenú trénerku tetu Hildu Múdru. A o tejto postave som ani len nesnívala. Môj sen je, zahrať si zápornú postavu v takej kriminálke alebo aj v rozprávke. Alebo v nejakom historickom filme, napríklad v Hollywoode. Povedzme taký vojnový film so židovskou tematikou, ktorý sa odohráva na území našich slovanských krajín. V rôznych jazykoch. Môj filmový sen ma fascinuje. 

Legendárna Arabela hlási
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Viac o téme: Jana Nagyová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu