Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Legendárny seriál Beverly Hills: Ovplyvnil tínedžerov na celom svete! Vrchol kariéry pre hercov

Beverly Hills 90210 Zobraziť galériu (3)
Beverly Hills 90210 (Zdroj: fox)

Americký seriál Beverly Hills 90210, ktorého poslednú epizódu odvysielali americké televízne stanice 17. mája 2000, ovplyvnil tínedžerov nielen v USA. Pre slovenských i českých divákov neskôr známe „béháčko“, vysielané len pár rokov po novembri 1989, predstavovalo tiež akési okno do Spojených štátov.

Príhody súrodencov Brendy a Brandona Walshových zanechali nezmazateľnú stopu aj v divadelníkov Tomášovi Dianiškovi, ktorý pred dvoma rokmi na Palmovke uviedol úspešnú hru Pustite Donnu k maturite!

Foto: SITA/AP/Chris Pizello/Invision
Zobraziť galériu (3)
Foto: SITA/AP/Chris Pizello/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizello/Invision)

Exkluzívna stredná škola

Na obrazovkách sa seriál z dielne Darrena Stara (okrem iného neskôr stál aj za Sexom v meste), produkovaný hviezdnym Aaronom Spellingom, prvýkrát objavil v októbri 1990 a príbehy z exkluzívnej strednej školy v Beverly Hills si rýchlo obľúbili milióny tínedžerov, ale aj ich rodičov. Prvé diely sa točili okolo toho, ako sa dvojčatá Walshovci, ktorésa do Kalifornie presťahovalizo studenej Minnesoty, vyrovnávajú s novým prostredím. Autori pritom mali ambíciu nielen baviť, ale aj vychovávať.

Prvé epizódy Beverly Hills tak boli relatívne uzavreté a v každej z nich sa riešil nejaký vážny problém: od šoférovania v opitosti cez strelné zbrane a prvý sex až po túžbu uspieť v kolektíve. Všetko sa nakoniec vyriešilo, často vďaka zásahu férového Brandona či pomocnejruky jeho rodičov. A z ťažkostí plynulo pre divákov jasné poučenie. Postupom času tento morálny rozmer,hoci často nechtiac parodický, zo seriálu vymizol a jeho dej sa premenil na klasickú tínedžerskú soap operu.

Jasný vrchol kariéry pre hercov

Účinkovanie v Beverly Hills 90210 bolo pre predstaviteľov hlavných úloh jasným vrcholom ich kariéry. Žiadny z hercov nedostal po odchode zo seriálu väčšiu úlohu, možno okrem Shannen Doherty. Možno aj preto, že v čase nakrúcania boli na vrchole svojich síl - tínedžerov z West Beverly High totiž hrali herci starší ako20 rokov. Gabrielle Carteris, ktorá si zahrala Andreu, mala v čase vzniku seriálu takmer 30 rokov. Vedľajšie rolička v seriáli naopak pomohla rozbehnúť kariéru dnes dvojnásobnej držiteľky Oscara Hilary Swank.

Foto: SITA/AP/Andy Kropa/Invision
Zobraziť galériu (3)
Foto: SITA/AP/Andy Kropa/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Andy Kropa/Invision)

Medzi hercami trochu vyčnieval Luke Perry, snáď vďaka tomu, ako scenáristi poňali jeho postavu. Trochu rebelský Dylan, ktorý sa aj ako stredoškolák musí vedieť postarať sám o seba, bol miláčikom hlavne dievčenského publika. A nezabudlo sa na neho ani po dvoch dekádach od konca seriálu, ktorý sa pred rokom chystal na pokračovanie. Herci sa v ňom po rokoch opäť zišli. Perryho predčasná smrť v marci 2019 síce natáčanie nezastavila, no obnovený seriál po roku skončil.

Viac o téme: Woody AllenDaždivý deň v New Yorku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu