Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

ZZakázaný režisér i herec, prekvapivý úspech: Film Pod Jazvečou skalou slávi 45 rokov

Milovaný Tomáš Holý Zobraziť galériu (3)
Milovaný Tomáš Holý (Zdroj: Photo © Česká televize)

Nešlo o prevratný filmový projekt. Scenár tiež nebol nič extra. Film Pod Jazvečou skalou však aj po 45 rokoch sledujeme s napätím a záujmom! Môže za to Tomáš Holý (†21), krása šumavských lesov a prísny dedo Straka brilantne stvárnený Gustávom Valachom (†81).

Boli to časy, keď hviezda geniálneho detského herca Tomáša Holého (†21) svietila najjasnejšie. Mal za sebou hlavnú úlohu v kultovom filme Ako vytrhnúť veľrybe stoličku (1977) a Ako dostať otecka do polepšovne (1978). Šiel z roly do roly. Jednu z nich získal v trilógii, ktorá odštartovala 8. decembra 1978 v kinách príbehom Pod Jazvečou skalou. „Bol to prototyp malého beťára, ktorého milovali nielen deti, ale aj mamy a otcovia,“ vysvetľovala Tomášov úspech režisérka Marie Poledňáková (†81). Chlapec mal však silného spoluhráča – dych vyrážajúcu šumavskú prírodu. V jej strede vznikol príbeh o pražskom chlapcovi Vaškovi, ktorý si hľadal cestu k starému otcovi Strakovi (Gustáv Valach, †81), miestnemu hájnikovi. A pri tom objavil lesy a ich obyvateľov.

Zakázaný režisér i herec,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Režisér Václav Gajer (†74) sa pustil do natáčania po osemročnom komunistickom zákaze a bol odmenený nečakane obrovským úspechom. Aj v Nemecku, kde bola česká filmová tvorba veľmi populárna aj za normalizácie. Potom prišla objednávka na ďalšie dve pôvodne neplánované pokračovania. „Urobil som dobre, keď som dal Tomášovi voľnú ruku a nenútil ho bifľovať sa scenár,“ povedal Gajer, ktorý Holému len vždy vysvetlil obsah scény a zvyšok nechal na ňom. Že chlapec vedel využiť príležitosť, dokazuje v úlohe Vaška s každou ďalšou reprízou. Tomáša na natáčaní rozbolel zub. Najskôr však zodpovedne všetko natočil podľa plánu, až potom išiel priamo na Šumave k zubárovi. Jeho parťáka, hravého jazvečíka Broka stvárnil Bibo, šampión s množstvom ocenení. Tomáš nakrúcal scény v pri teplote mínus 16 až mínus 20 stupňov. V škole sa počas nakrúcania veľmi neohrial. Snímku točil po práci na filme Stretnutie v júli, aj preto ho sprevádzala učiteľka a 2-3 hodiny denne ho učila. Tento rok ponúka celú sériu okrem sviatočného programu televízií aj Voyo a Prima+.

Tomáš Holý
Zobraziť galériu (3)
Tomáš Holý  (Zdroj: ceskatelevize.cz)

Sotva sa režisér Gajer smel po komunistickom zákaze vrátiť na pľac, hneď sa zasa zahrával s ohňom. Ako uvádza český denník Blesk.cz, do úlohy Straku si napriek odporu súdruhov presadil veriaceho Gustáva Valacha, ktorý mal pre svoje náboženské presvedčenie tiež na konci 50. rokov zákaz filmovať. Divadlo musel vymeniť za bager. „Odmietal sa vzdať svojej viery len preto, aby sa niekomu zapáčil,“ spomínal pre denník Čas umelcov syn Gustáv (74). Viera tiež herca držala vo chvíľach, keď mu najmladšia dcéra Janka (†42) zomrela na rakovinu, rovnako ako všetci traja jeho bratia. Staršia dcéra Veronika podľahla chorobe v 53 rokoch. Valach zomrel po infarkte a krvácaní do mozgu roku 2002. 

 

Viac o téme: FilmTomáš HolýGustáv ValachPod Jezevčí skálou
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu