Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Louis Jean Lumiere: Prvý film, priekopník fotografie a mnohého iného

Bratia Lumierovci - Auguste Marie Nicolas (vľavo) a Louis Jean
Bratia Lumierovci - Auguste Marie Nicolas (vľavo) a Louis Jean (Zdroj: internet)

Francúz Louis Jean Lumiere (na foto vpravo) bol chemik, priekopník farebnej fotografie a spolutvorca kinematografu. Okrem iného usporiadal v Paríži prvé verejné kinematografické predstavenie na svete. Narodil sa 5. októbra 1864 vo francúzskom Besancone. V nedeľu uplynie od jeho narodenia 150 rokov.

Louis Jean Lumiere bol jeden zbratov (druhým bol Auguste Marie Nicolas Lumiere (1862-1954), ktorým sa prisudzuje prvenstvo vo vynáleze kinematografu. Spolu sbratom Augustom začal pracovať na zariadení, ktoré by mohlo ukazovať pohyblivé obrázky. Priviedol ich ktomu otec, úspešný podnikateľ vo fotografii, ktorý bol pozvaný do Paríža na predvádzanie kinetoskopu (predchodca filmovej premietačky), vynájdeného vroku 1891 Thomasom Edisonom.


Prečítajte si viac o vytvorení televízie, vynálezu, ktorý zmenil svet!


Vynález kinematografu, zariadenia, ktoré bolo kombináciou kamery aprojektora, si patentovali 13. februára 1895 a28. decembra 1895 predviedli jeho prostredníctvom verejnosti v parížskom Grand Café prvé filmové predstavenie. Uvedené bolo 45 sekundovým záznamom "Robotníci odchádzajú zLumierovej továrne". Ich meno a dátum 28. december 1895 je tak podľa mnohých spätý so zrodením kina.

Bratia však nepredpokladali, že ich vynález spôsobí prevrat voblasti zábavy. Čakali, že rozruch utíchne, pretože považovali kinematograf skôr za niečo podobné ako ďalekohľad alebo mikroskop, čo bude mať seriózne využitie napríklad vo vede.


Kultové Hviezdne vojny: Najúspešnejšia filmová séria všetkých čias


Bratia vyrábali ďalšie filmy a stali sa vlastne prvými producentmi filmových týždenníkov. Zaznamenali napríklad francúzsku konferenciu fotografickej spoločnosti alebo v štyroch filmoch nasnímali lyonských požiarnikov a tak dali základ vzniku dokumentárnych filmov. Zachovala sa aj podarená snímka kŕmenia malého dieťaťa. Lumierovci vysielali svojich reportérov do všetkých končín sveta apremietali ich krátke záznamy udalostí.

Louis Jean Lumiere vyprodukoval asi 2000 takýchto krátkych filmov. Lumierovci experimentovali aj sveľkoformátovými snímkami. Na svetovej výstave vParíži vroku 1900 Louis Jean Lumiere premietal film na obrovské plátno 20 metrov široké. Zaoberal sa aj trojrozmernou portrétnou fotografiou (bolo to niečo podobné ako hologram) atrojrozmerným filmom afarebnou fotografiou.Louis Jean Lumiere zomrel 6. júna 1948 v Bandole vo Francúzsku vo veku 73 rokov.

Viac o téme: Lumiere
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu