Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slávny režisér odkazuje Hollywoodu: Tieto filmy zabíjajú kinematografiu!

Avengers 2 Zobraziť galériu (2)
Avengers 2 (Zdroj: SITA)

Americký režisér William Friedkin, ktorý natočil okrem iného aj oscarovú snímku Exorcista (Vyháňač diabla) či Francúzska spojka, je znechutený záplavou superhrdinských a sci-fi filmov, ktoré berú útokom kiná a ničí podľa neho kinematografiu.

"Filmy mávali korene v závažných veciach. Boli o skutočných ľuďoch robiacich skutočné veci," vyhlásil 79-ročný režisér v rozhovore, ktorý poskytol AFP počas svojej účasti na parížskom Filmovom festivale Champs-Elysées. "Ale dnes je kinematografia v Amerike samý Batman, Superman a Iron Mana Avenger a Hunger Games - samých veciach, ktoré vôbec nemám záujem vidieť," dodal.

William Friedkin
Zobraziť galériu (2)
William Friedkin  (Zdroj: SITA)

Zároveň pripustil, že práve tento smer, keď sa štúdia snažiazaujať čo najväčšie okruh divákov, je dôvodom, prečo jeho vlastné filmy, ktoré zažívali vrchol popularity v 70. rokoch, vypadli z ohniska záujmu. "Moje filmy do tohto rámca nezapadajú," povedal.


Mohlo by vás zaujať:Halloweenska dávka strachu: 10 hororov, ktoré musíte vidieť


Túto zmenu Friedkin prvýkrát zaznamenal v roku 1977, keď nakrútil to, čo sám považuje za svoj najlepší film - Mzdu strachu o štyroch mužoch prenášajúcich náklad nitroglycerínu v Južnej Amerike. Tento film ale prešumel bez väčšieho záujmu a úplne ho prevalcoval filmový hit z rovnakého roka - Hviezdne vojny.

Teraz sa podľa Friedkina najlepšiapráca pre režisérov ponúka v televízii a na káblových staniciach, kde vznikajú kvalitné seriály, ako je True Detectiveči House of Cards. Sám chce na túto vlnu naskočiť; pripravuje scenár pre káblovú stanicu HBO o herečke Mae Westovej, ktorá patrila medzi americkej sexsymboly a je považovaná za jednu z najväčších hviezd v dejinách Hollywoodu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu