Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrovský šok v Hollywoode: Legendárne štúdio je na kolenách, chystá sa predaj za miliardy

Metro-Goldwyn-Mayer Zobraziť galériu (5)
Metro-Goldwyn-Mayer (Zdroj: MGM Studios)

Spoločnosť MGM Holdings, ktorá je vlastníkom slávneho a jedného z najdlhšie fungujúcich filmových štúdií Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), zvažuje predaj všetkých svojich aktív vrátane rozsiahleho filmového archívu, ktorý zahŕňa okrem iného sériu Jamesa Bonda. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informoval spravodajský server The Wall Street Journal (WSJ). Hovorí sa o sume 5,5 miliardy dolárov (vyše 4,5 miliardy eur).

Štúdio MGM vzniklo v roku 1924 a pomenovanie dostalo podľa troch štúdií, ktoré spojil legendárny priekopník filmového priemyslu, Marcus Loew - Metro Pictures, Goldwyn Pictures a B. Mayer Pictures. Najznámejšie je vďaka bondovskej sérii, ktorá už sa dostala k 25. filmu s titulom Nie je čas zomrieť, ktorého premiéra ale bola kvôli pandémii koronavírusu niekoľkokrát odložená. 

Prvý veľký hráč, ktorého zlomil koronavírus

Štúdio MGM ale produkovalo aj rad ďalších úspešných filmov, a to vrátane série Ružového pantera, boxerskú sériu Rocky či trilógiu Hobit. Podľa zdrojov amerického denníka sa MGM snaží štúdio predať prostredníctvom investičných bánk Morgan Stanley a LionTree LLC.

Smutná správa pred Vianocami: Zomrel tvorca legendárnej rozprávky No počkaj, zajac!

Cena štúdia so súčasnými filmovými titulmi a celým archívom by mala byť 5,5 miliardy dolárov. Firma podľa zdrojov vsádza na to, že za tak bohatý obsah bude ochotná zaplatiť niektorá streamovacia služba alebo spoločnosť, ktorá chce práve týmto smerom rozšíriť svoju pôsobnosť.

Obrovský šok v Hollywoode:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Unsplash/Sharon McCutcheon)

Bond si už nový domov hľadal

Ak sa predaj uskutoční, stane sa MGM prvým veľkým filmovým štúdiom, ktoré pandémia zrazila na kolená. Bez veľkej filmovej premiéry v tomto roku sa štúdio dostalo do problémov a v jednu dobu sa hovorilo, že hľadá kupca na streaming najnovšej bondovky.

Nikto ale nebol ochotný zaplatiť 600 miliónov dolárov za posledné účinkovanie Daniela Craiga v úlohe neohrozeného agenta 007. Ďalšie odklady premiéry filmu údajne štúdio stáli na mesačných úrokoch až milión dolárov.

Obrovský šok v Hollywoode:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Sohn/File)

Roky slávy zničil kráľ amerického hazardu

Najväčšej slávy dosiahlo štúdio v období od 30. do 60. rokov minulého storočia. Vtedy spoločnosť nakrútila také trháky ako Juh proti Severu, Čarodejník z krajiny Oz, Ben Hur alebo Doktor Živago. Studio zaznamenalo úspechy aj s hudobnými filmami s Fredom Astairom, Genom Kellym alebo Elvisom Presleym. Do tohto obdobia patrí tiež slávna animovaná série Tom a Jerry alebo Droopy.

Sám doma ovládol rebríček TOP vianočných filmov: Nečakane sa sem dostal aj známy hit

Významnú zmenu priniesol rok 1967, keď 40 percent spoločnosti kúpil miliardár Kirk Kerkorian. Firmu potom niekoľkokrát predal a zasa kúpil, naposledy v roku 1996 od pobočky krachujúcej francúzskej banky Crédit Lyonnais. Kráľa amerického hazardu Kerkoriana, ktorý prevádzkoval sieť kasín MGM Mirage, niektorí experti obvinili z toho, že "zabil" tvorbu a budúcnosť MGM.

Judy Garland
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: IMDb)

Cestou na dno

V roku 2005 štúdio MGM, ktoré sídli v Los Angeles, pohltila skupina investorov pod vedením Sony Pictures a káblového giganta Comcast Studios. V posledných rokoch sa však firme nepodarilo prísť s novými filmovými hitmi a ťažko na ňu dopadol prepad dopytu po DVD. Pred desiatimi rokmi štúdio požiadalo o ochranu pred bankrotom.

Legendárny Samuel L. Jackson oslavuje narodeniny: Jeho vek by mu tipoval len málokto!

V decembri 2010 súdom schválený reštrukturalizačný plán umožnil veriteľom vymeniť dlhy štúdia presahujúci štyri miliardy dolárov za podiel v podniku. Vedenie MGM prevzali zakladatelia filmovej spoločnosti Spyglass Entertainment Gary Barber a Roger Birnbaum.

Práva na kasové trháky

MGM vlastní cez 5000 filmových titulov a tisíce hodín televíznych programov. K najznámejším patrí séria filmov s agentom 007 Jamesom Bondom, filmy s Ružovým panterom, séria Rocky, filmy Thelma a Louise, Tanec s vlkmi či trilógia Hobit. Z poslednej doby je to napríklad 25. bondovka Nie je čas zomrieť či snímka Respect o osude hudobnej legendy Arethy Franklinovej.

Obrovský šok v Hollywoode:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Z televízie sú aj v Česku známe seriály Vikingovia a Príbeh služobnice. Štúdio má ale na konte aj množstvo kasových prepadákov, akými boli napríklad snímky Kód Navajo, Hartova vojna alebo Rollerball. Majiteľ štúdií MGM, spoločnosť MGM Holdings, priamo alebo nepriamo vlastní a má pod kontrolou približne 160 pridružených spoločností.

Viac o téme: PredajŠtúdioMetro-Goldwyn-MayerMGM
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu