Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

České divadlo ako prvé na svete uviedlo svetoznámu rozprávku: Na muzikáli pracoval medzinárodný tím

(Zdroj: Youtube/Petr Hlousek)

Desiatky rozprávkových postáv ožili v Mestskom divadle Brno pri predstavení Snehulienka a ja. Svetovú premiéru muzikálu, za ktorým stojí medzinárodný autorský tím, sledovalo zaplnené hľadisko hudobnej scény. Na sérii ďalších uvedení muzikálov pre celú rodinu je možné podľa rezervačného systému divadla stále kúpiť lístky.

Príbeh prepája postavy z ľudského sveta a rozprávkovej ríše, okrem Snehulienky sa v inscenácii objavujú napríklad Červená čiapočka s vlkom alebo Martinko Klingáč.

Brnenská inscenácia vznikla v réžii Stanislava Slováka, ktorý je s dramaturgičkou Klárou Latzkovou aj autorom úpravy. Spoločne sa snažili priblížiť pôvodný, miestami až filmový scenár českému publiku. Slovák pred premiérou zdôraznil, že sa podarilo inscenáciu dotiahnuť od prvej čítanej skúšky k dnešku bez covidových komplikácií a prerušení.

Hudbu k muzikálu zložila Pippa Clearyová, ktorá žije a tvorí v Londýne. Libreto je spoločným dielom amerického scenáristu a producenta Philipa LaZebnika a nemeckého autora Ronalda Kruschaka. LaZebnik je spoluautorom scenárov k animovaným filmom, ako Pokahontas alebo Legenda o Mulan.

Trojica na muzikáli pracovala od roku 2017, o rok neskôr dielo predstavili vo forme scénického čítania v Londýne. Dohoda s nemeckou produkčnou firmou nakoniec viedla k tomu, že muzikál ako prvý na svete uviedlo Mestské divadlo Brno. LaZebnik bol medzi divákmi.

Hrdinami muzikálu sú dospievajúce dievča Daisy a princ Florián, ktorý hľadá vo svete ľudí pomoc pre rozprávkovú ríšu. Snaží sa ju ovládnuť zlá Kráľovná, Snehulienkina macocha.

V hlavnej úlohe Zlej kráľovnej v premiérovom obsadení účinkovala Hana Holišová. Úlohy Daisy sa zhostila Barbora Slaninová. V úlohe princa Floriána sa predstavil Libor Matúš. Pre všetky role má brnenské divadlo niekoľko alternatív.

Viac o téme: MuzikálSnehulienka a jaBrno
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu