Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Svetu dal legendárneho Rain Mana: Neuveríte, za akými trhákmi ešte stojí! Levinson ovplyvnil mladých

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/P.V. Caruso, New Line Cinema)

Americký režisér, scenárista a producent Barry Levinson, ktorý 6. apríla oslávil osemdesiatiny, sa najviac preslávil drámou Rain Man (1988). Film získal štyri Oscary, pričom jeden za réžiu bol pre Levinsona.

Levinson vo svojej tvorbe mimoriadnym spôsobom kombinuje osobné príbehy s často satirickým pohľadom na spoločnosť a jeho filmy zásadným spôsobom ovplyvnili množstvo mladých filmárov. Jeho ďalšie slávne dielo, film Vrtieť psom (1997), kritici nazývajú prelomovým v jeho vízii ľahkej manipulovateľnosti verejnou mienkou a médiami.

Režijný debut mu vyniesol oscarovú nomináciu

Levinson pochádza z Baltimoru v štáte Maryland, kde sa 6. apríla 1942 narodil do rodiny rusko-židovského pôvodu. Najprv sa presadil ako scenárista úspešných televíznych relácií, spoločne s vtedajšou ženou, Valériou Curtinovou, potom napísali pre Normana Jewisona scenár k súdnej dráme ...a spravodlivosť pre všetkých (1979), ktorý im vyniesol nomináciu na Oscara.

Levinson s Dr. Jackom Kevorkianom, ktorého si v Levinsonovom filme zahral Al Pacino. (Foto: TASR/AP/Evan Agostini)
Zobraziť galériu (2)
Levinson s Dr. Jackom Kevorkianom, ktorého si v Levinsonovom filme zahral Al Pacino. (Foto: TASR/AP/Evan Agostini)  (Zdroj: TASR/AP/Evan Agostini)

Režijne debutoval komédiou Bistro (Diner, 1982), za ktorej scenár si odniesol druhú oscarovú nomináciu. Po Rain Manovi z roku 1988 nasledujúca dráma Avalon (1991) bola tiež ocenená oscarovou nomináciou pre Barryho Levinsona - tentoraz v kategórii najlepší scenár.

Legendárny Rain Man získal niekoľko Oscarov

Na motívy životného príbehu gangsterského bossa vznikla kriminálna dráma Bugsy (1991) s Warrenom Beattym v titulnej úlohe, ktorá Barrymu Levinsonovi priniesla ďalšie dve oscarové nominácie - za réžiu a ako producentovi za najlepší film. Levinson režíroval aj hviezdne obsadenú drámu Spáči alebo sci-fi Gule podľa knihy Michaela Crichtona.

Slávny Rain Man rozpráva príbeh autistického Raymonda Babbita (Dustin Hoffman) a jeho brata Charlieho (Tom Cruise), ktorí sa po rokoch prekvapivo stretávajú. Nesentimentálna cesta rozdielnych súrodencov naprieč Amerikou potom vo finále pre oboch znamená oveľa viac, než len prekonanie vzdialenosti medzi dvoma miestami. Okrem Oscara pre Levinsona získal Rain Man aj ocenenie za najlepší film, najlepší herecký výkon (Dustin Hoffman) a najlepší pôvodný scenár.

V Karlových Varoch prevzal cenu za mimoriadny umelecký prínos

Levinson sa venuje aj producentskej práci, zaštítil napríklad kriminálnu drámu Krycie meno Donnie Brasco režiséra Mikea Newella, v ktorom hlavné úlohy stvárnili Al Pacino a Johnny Depp.

V roku 2018 prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii na festivale v Karlových Varoch. Na festivale uviedol okrem Rain Mana jeden zo svojich zatiaľ posledných filmov Paterno. Film z produkcie HBO na základe skutočnej udalosti rozpráva o prípade sexuálneho zneužívania mnohých mladých ľudí ich dlhoročným trénerom a krytie týchto skutočností jeho nadriadeným.

Viac o téme: Rain ManBarry Levinson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu