Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fanúšikovia Harry Pottera majú jedinečnú šancu! Do dražby ide jediná kópia a prvá edícia knihy

(Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Agostini, File)

Jediná existujúca kópia obťahov prvej knihy o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi od britskej spisovateľky J.K. Rowlingovej pôjde do dražby. Podľa aukčného domu Chiswick Auctions by sa mohla vydražiť za najmenej 20.000 libier.

Obťahy – tlačené verzie textu určené na vykonanie korektúr pred vydaním – knihy Harry Potter a Kameň mudrcov sa skladajú zo 109 strán. Je k nim pripojená i listová korešpondencia z roku 1997 medzi marketingovou riaditeľkou vydavateľstva Bloomsbury Children's Books Rosamund Walkerovou a korektorkou detskej literatúry Fionou Watersovou.

Jedna z najikonickejších kníh

"Strhujúci príbeh školských dobrodružstiev so všetkými kladmi aj zápormi. Má spád, je vtipný, nápaditý a všetky postavy sú neuveriteľne živé," píše v poznámkach k obťahom Walkerová. V odpovedi Watersovej sa uvádza, že postava Harryho jej pripomína Charlieho z knihy Charlie a továreň na čokoládu od spisovateľa Roalda Dahla. Korešpondencia ďalej obsahuje diskusiu o obálke knihy.

"Sme hrdí na to, že môžeme verejnosti ponúknuť nahliadnutie do procesu vydávania jednej z najikonickejších kníh vôbec," uviedol riaditeľ Chiswick Auctions Clive Moss. Uvedené obťahy sa nespomínajú ani v oficiálnej kompletnej bibliografii všetkých diel J. K. Rowlingovej. Podľa Mossa ide o jediný existujúci exemplár obťahov.

Na dražbe bude aj prvá edícia knihy

Na dražbe, ktorá sa uskutoční 28. apríla, sa okrem obťahov bude ponúkať aj prvá edícia knihy Harry Potter a Kameň mudrcov v brožovanom vydaní podpísaná samotnou autorkou, vrátane osvedčenia o originalite. Jej cena sa môže podľa The Guardian vyšplhať až na 28.000 libier.

Ďalšími predmetmi určenými do dražby sú prvé vydania všetkých siedmich kníh o čarodejníckom učňovi, ktoré majú na titulnej strane Rowlingovej autogram a do dražby ich venovala samotná autorka, a kolekcia prvých vydaní kníh o Jamesovi Bondovi od spisovateľa Iana Fleminga, ktoré by sa mohli vydražiť až za 60.000 libier

Viac o téme: Harry Potter
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu