Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Francúzsky režisér premenoval svoj film: Ukrajinský inštitút sa ohradil voči symbolu ruskej invázie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/RC Video Clips)

Francúzsky režisér Michel Hazanavicius zmenil názov svojho filmu, ktorý má 17. mája zahájiť 75. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Snímka sa totiž v origináli volá Z (Comme Z) a toto písmeno je mnohými považované za symbol ruskej invázie na Ukrajinu. Režisér reagoval na žiadosť ukrajinského kultúrneho inštitútu, ktorí k zmene názvu snímky vyzvali jeho aj usporiadateľa festivalu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vzhľadom k symbolickému významu, ktorý nesie písmeno Z od začiatku vojny na Ukrajine, a na žiadosť ukrajinských filmárov som sa rozhodol zmeniť názov svojho filmu," napísal režisér Hazanavicius v tlačovej správe. "Tento názov bol možno smiešny, keď sme film robili, ale teraz už nie je vôbec vtipný... Môj film bol natočený tak, aby prinášal radosť a v žiadnom prípade by som nechcel, aby bol spájaný priamo či nepriamo s touto vojnou," uviedol Hazanavicius .

Otváracia snímka bola v zozname filmov v Cannes uvedená pod francúzskym názvom, pre zahraničnú distribúciu má anglický názov Final Cut. Teraz ho režisér premenoval na Coupez! (Strih).

"Zmena názvu otváracej snímky festivalu v Cannes by podľa nás bola gestom proti barbarstvu, násiliu a teroru ruskej armády," píše sa v liste ukrajinského inštitútu, z ktorého v piatok citoval časopis Variety a ktorý podpísal riaditeľ ukrajinského kultúrneho inštitútu Volodymyr Šejko. Natalija Movšovyčová, ktorá má v inštitúte na starosti film, časopisu povedala, že chápe, že ide len o nešťastnú zhodu. "Avšak ruské médiá už to využívajú, publikujú články, ktoré by sa dali zhrnúť slovami 'Vidíte? Oni nás tiež podporujú'," uviedla. "Žiadame preto (riaditeľa festivalu) Thierryho Frémauxa a Michela Hazanaviciusa, aby názov zmenili kvôli obetiam z kyjevského regiónu, Mariupolu či Charkova," dodala.

"Pomenoval som vo Francúzsku svoj film Z (comme Z), pretože je to zombie komédia a je inšpirovaná tým, čomu vo Francúzsku hovoríme séria Z a v Amerike to nazývajú béčkové filmy," povedal Hazanavicius časopisu Variety. "Som smutný z toho, že názov pôsobí ukrajinskému ľudu úzkosť, pretože je to to posledné, čo by som chcel," dodal s tým, že už je neskoro na to francúzsky názov meniť. "Názov je už všade v propagačných materiáloch," povedal. Uistil ale, že v Cannes budú všeobecne používať názov Final Cut.

Hazanavicius tiež povedal, že strávil niekoľko rokov natáčaním snímky Hľadanie, v ktorom zobrazil barbarské správanie ruskej armády vo vojne v Čečensku.

Kritika na hlavu ruského režiséra Kirilla Serebrennikova

Písmenom Z je pomaľovaná vojenská technika ruskej armády, ktorá 24. februára začala inváziu na Ukrajine. V Rusku aj inde na proruských demonštrácií ho niektorí používajú ako symbol podpory ruským vojakom v tejto vojne. Písmeno mali na dresoch aj niektorí ruskí športovci na medzinárodných súťažiach. Ukrajinská vláda v marci vyzvala na všeobecný zákaz politického používania tohto znaku a napríklad litovský parlament už schválil zákaz jeho zobrazovania s politickým podtextom, hroziť za to má pokuta.

Ukrajinský kultúrny inštitút kritizoval aj usporiadateľov festivalu v Cannes za to, že chcú uviesť snímku ruského režiséra Kirilla Serebrennikova. Ten sa síce v minulosti kriticky vyjadroval k ruskému režimu a rastúcej cenzúre v Rusku a niekoľko rokov nesmel vycestovať z vlasti, podľa ukrajinského inštitútu mu ale jeho posledný film financoval oligarcha Roman Abramovič. Snímka sa v Cannes zúčastňuje hlavnej súťaže pod názvom Tchaikovsky's Wife (Čajkovského žena).

Kirill Serebrennikov
Zobraziť galériu (2)
Kirill Serebrennikov  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

"Západné krajiny zaviedli všetky tieto sankcie a teraz v Cannes budú premietať film natočený vďaka oligarchovi," povedal ukrajinský producent Denis Ivanov, ktorý spolupracuje aj s ukrajinským režisérom Olehom Sencovom. Ivanov v marci inicioval otvorený list vyzývajúci na bojkot ruského filmu. "Nie je správny čas na to, aby na červenom koberci chodili naši drahí ruskí kolegovia," myslí si Ivanov.

Viac o téme: CannesRuskoZUkrajinaComme Z
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu