Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Slováci postupujú na ME 2024! Napriek studenej sprche zápas s Islandom otočili

Juraj Kucka
Juraj Kucka (Zdroj: Instagram J. K.)

Slovenskí a maďarskí futbalisti si po tretíkrát za sebou zaistili účasť na majstrovstvách Európy. Tím trénera Francesca Calzonu zdolal Island na Tehelnom poli 4:2 a Maďari remizovali na pôde Bulharska 2:2 v stretnutí, ktorého konanie bolo otázne. V španielskom tíme opäť zaujal 16-ročný Lamine Yamal, keď skóroval na Cypre a prispel k triumfu 3:1. 

Slováci sa dokázali otriasť z úvodného nečakaného gólu Orriho Oskarssona. Po rohovom kope vyrovnal Juraj Kucka, do vedenia poslal domácich z penalty Ondrej Duda a víťazný i záverečný gól pridal Lukáš Haraslín. Jeho tím si tak vytvoril nedostihnuteľný deväťbodový náskok pred Islandom, no hlavne udržal jeden duel pred koncom kvalifikácie päťbodový náskok pred Luxemburskom. To si poradilo s Bosnou a Hercegovinou jasne 4:1. Budúcoročný európsky šampionát má už jedenásť známych účastníkov. Okrem Slovenska sú to domáce Nemecko, Rakúsko, Belgicko, Anglicko, Francúzsko, Portugalsko, Škótsko, Španielsko, Turecko a Maďarsko. To si zabezpečilo postup v Sofii pred prázdnymi tribúnami.
Stretnutie medzi Bulharskom a Maďarskom bolo bez divákov pre obavy z protestov proti vedeniu Bulharského futbalového zväzu (BFS). Duel sa mal pôvodne uskutočniť v meste Plovdiv, tamojší štadión však nebol pripravený včas. Bulharskí fanúšikovia vyjadrili nespokojnosť s výkonmi svojho národného tímu pred Národným štadiónom Vasila Levského. Strety s políciu, ktorá použila aj vodné delo, si vyžiadali pätnásť zranených.

Viac o téme: PostupSlovenskoMaďarskoFutbalME 2024
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu