Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Víťazi 24. ročníka festivalu Hory a mesto: Všetci, ktorí milujú prírodu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Hory a mesto)

Intenzívny týždeň plný filmov, diskusií, výstav, prednášok a v neposlednom rade veľkého množstva zážitkov. Taký bol tohtoročný festival Hory a mesto.

Počas festivalového týždňa bolo možné zhliadnuť 25 programových blokov so 46 filmami, 13 prednáškami a diskusiami. Okrem špičkových filmov sme na festivale privítali aj 24 osobností nielen zo sveta horskej kinematografie, vďaka ktorým mal festival pre divákov nezabudnuteľnú atmosféru. V kinosálach sa vystriedalo takmer 3-tisíc účastníkov a účastníčok. Špeciálny priestor sme vytvorili pre školské premietania, ktoré navštívilo vyše 300 detí zo základných a stredných škôl z Bratislavy a jej okolia. Priestory nákupného centra V!VO obohatila aj výstava víťazných fotografií z fotosúťaže Hory a mesto 2024, v ktorej bolo prihlásených 493 fotografií. Do filmovej súťaže bolo prihlásených 154 filmov, z ktorých výber 48 filmov hodnotila medzinárodná porota. Porota ocenila filmy v 4 kategóriách a udelila aj viaceré čestné uznania. Celkovo porota ocenila až 10 filmov. Každý z ocenených filmov je unikátnym príbehom, ktorý prináša jedinečné zážitky a dojemné emócie. Úloha poroty preto vôbec nebola jednoduchá. Filmovú porotu tvorila bývalá dramaturgička festivalu Hory a mesto Natália Bokníková, maliarka, fotografka a prezidentka Maďarskej federácie horolezectva a športového lezenia Ildikó Kandrács, poľský himalájista Aleksander Lwow, kameraman Ľudo Hičár a horolezec Martin Krejsa.

Cesta hore
Zobraziť galériu (2)
Cesta hore  (Zdroj: cestavzhuru.eu)

Najvyššie ocenenie, cenu Grand Prix získal dokumentárny film režiséra Guillauma Brousta s názvom Chronocepcia, ktorý popisuje cestu trojice skúsených lyžiarov po stopách nomádskych národov, aby okúsili panenský prašan na jednom z najodľahlejších miest kontinentu. Cenu V4 získal český dobrodružný expedičný film JAVARI z dielne Miroslava Haluzu o návrate dvoch priateľov k indiánskemu kmeňu Matsés. Animovaný film Egoland, ktorý predstavuje morálnu dilemu lezeckej dvojice pri nedosiahnutí vrcholu Veľkého trolla režiséra Ignasiho Lópeza Fàbregasa získal Cenu poroty. Režisér Vladimír Šifra natočil film o krásnom kúte Slovenska s názvom Dotyky Slovenského raja a vyslúžil si Cenu literárneho fondu. Porota tento rok opäť udelila viacero čestných uznaní. V kategórii VODA/SNEH získal čestné uznanie francúzsky dokument Tuláci z Mt. Loganu režiséra Mathieua Rivoira, v kategórii ZEM si odniesol ocenenie film Cross Countries od Kiliana Brona a Pavol Barabáš dostal čestné uznanie poroty v kategórii SKALA so snímkou Desiatkový kráľ. Odvahu, odhodlanie a bojovnosť ocenila porota čestným uznaním pre snímky Jirishanca, KarakoRun a Z hory vidno lepšie. Wanda Rutkiewicz.

Viac o téme: FestivalHory a mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu