Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Košický župan Trnka sa sťažuje na Korzár: Dal si vypracovať mediálnu analýzu

(Zdroj: TASR/František Iván)

Analýza, ktorú si dal vypracovať Košický samosprávny kraj (KSK), porovnáva počet mediálnych výstupov regionálneho denníka Korzár a jeho pridružených webových stránok. Zároveň zisťuje sentiment výstupov, to znamená, či išlo o pozitívne, neutrálne a negatívne články.

Analýzu pre kraj vypracovala technologická spoločnosť MEDIABOARD, ktorá je popredným poskytovateľom pokročilých riešení v oblasti media intelligence. Podľa analýzy bol Košický samosprávny kraj (KSK) a župan Rastislav Trnka v príspevkoch regionálneho denníka Korzár vykresľovaný oveľa negatívnejšie, ako to bolo napríklad v prípade Prešovskej župy, jej predsedu Milana Majerského, ale aj košického primátora Jaroslava Polačeka. Analýza skúmala obsah príspevkov za uplynulý rok 2023. 

„Denník Korzár a jeho pridružené webové stránky publikovali najviac negatívnych článkov o Rastislavovi Trnkovi, ktorý mal v porovnaní s ostatnými sledovanými (M. Majerský, R. Polaček) najvyšší podiel – až 39 percent negatívnych článkov. Župan sa často objavoval na titulných fotografiách, pozornosť však treba skôr upriamiť na to, že Korzár umelo vkladal prípady R. Trnku do nesúvisiacich článkov, pričom ich vôbec nemusel spomínať. V týchto neutrálnych alebo pozitívnych článkoch autori pripomenuli, čo sa deje okolo župana, čím dali článku iný význam a zanedbali neutrálne alebo pozitívne informácie a vyznenie. Takým článkom je napríklad „Megaprojekt Trnku vracia na mapu rezort uhorskej smotánky, Hitlerjugendu aj pionierov“ z 13. marca 2023,“ uvádza analýza.

V rámci záverov MEDIABOARD sa podľa KSK potvrdilo, že v období január až december 2023 bolo zjavné negatívne nastavenie redaktorov a redakcie denníka KORZÁR voči KSK a Rastislavovi Trnkovi. "V roku 2023  denník KORZÁR napísal o prešovskom županovi Milanovi Majerskom 62 článkov s pozitívnou formou a o košickom primátorovi Jaroslavovi Polačekovi vydali 37 článkov s pozitívnym sentimentom, o košickom županovi si čitatelia prečítali výlučne negatívne články,“ odvoláva sa KSK na závery analýzy spoločnosti MEDIABOARD.

Zhrnutie mediálnej analýzy KSK

O prešovskom županovi písal denník Korzár a pridružené webové stránky v sledovanom období v 171 prípadoch, ale z hľadiska sentimentu bolo negatívnych len 10 percent článkov, u košického primátora 20 percent. V podobnom porovnaní medializácie oboch krajov na východe malo KSK celkovo negatívny dosah 108 prípadov a pozitívny nula, no v PSK bol pomer 19/68.  "Môžeme potvrdiť, že redaktori denníka Korzár zahlcujú úrad nielen sústavnými otázkami, ale aj následnými doplňujúcimi otázkami, ktoré sú častokrát sugestívne ladené a vytrhnuté z kontextu. Zároveň sa sťažujú, že nedostávajú odpovede, ktoré si však na pridružených weboch denníka čitateľ často ani nemôže prečítať, pokiaľ nemá zakúpenú možnosť sledovať celý článok až do konca," uviedla hovorkyňa KSK Katarína Strojná. Výsledky analýzy ukazujú, že články regionálneho denníka Korzár sú voči KSK v porovnaní s mestskou samosprávou Košice, ale aj Prešovským samosprávnym krajom negatívnejšie. KSK sa domnieva, že časť z nich nespĺňa pravidlá etického kódexu vydavateľa v článku IV, ktorý hovorí "o neutralite a objektivite spravodajstva."

Viac o téme: Košický samosprávny krajAnalýzaŽupan Trnka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu