Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

RTVS: Nebolo treba rušiť celú inštitúciu, nevysielame neaktuálne spravodajstvo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: rtvs)

Vedenie RTVS so znepokojením prijalo informáciu, že vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Zároveň reaguje na vyjadrenia ministra pôdohospodárstva SR Richarda Takáča k odvysielaným ilustračným záberom v súvislosti s protestom farmárov vo februári 2024.

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) jeho prijatím v Národnej rade SR zanikne. Schválenie zákona o STVR znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardami. Legislatívne podmienky boli nastavené tak, že nebolo potrebné rušiť celú inštitúciu. V prípade, že vzniká potreba zo strany vlády zlepšiť situáciu v RTVS a meniť procesy a nastavenia, nie je potrebné prijímať nový zákon, ale novelizovať už existujúci zákon o RTVS. Zrušenie inštitúcie prinesie so sebou na určité obdobie otrasy a destabilizáciu všetkých systémov a zložiek, ktoré tvoria verejnoprávne médium. Finančné náklady súvisiace s touto zmenou sú odhadované na niekoľko miliónov eur. Vedenie RTVS konštatuje, že napriek mnohým výzvam na začatie konštruktívneho dialógu a riešenie situácie sa súčasná vláda rozhodla pre účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium.

RTVS: Nebolo treba rušiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

RTVS zároveň reaguje na vyjadrenia ministra pôdohospodárstva SR Richarda Takáča k odvysielaným ilustračným záberom v súvislosti s protestom farmárov vo februári 2024, ku ktorým sa vrátil po rokovaní vlády. Podľa neho RTVS celý deň vo svojom vysielaní používala archívne zábery ulíc plných traktorov, ktoré pochádzali z roku 2018 a neupozornila na to. RTVS sa k celej situácii vyjadrila už vo februári tohto roku. Nie je pravda, že RTVS vo svojich príspevkoch celý deň vysielala neaktuálne archívne zábery. 19. februára RTVS vysielala informácie o protestoch farmárov na spravodajskom kanáli RTVS :24 počas celého dňa od 9:00 do 19:00, pričom bolo odvysielaných 9 živých vstupov a viacero zostrihov. Pri všetkých boli použité aktuálne zábery z toho dňa. Iba v relácii  RTVS  Aktuálne :24  bol o cca 11:07 h naživo vysielaný telefonát redaktorky Jany Obrancovej o protestoch farmárov v Leviciach. Tento telefonát  bol  omylom pokrytý archívnymi obrázkami v približnej dĺžke 66 sekúnd, pričom RTVS neuviedla v titulku, že ide iba o ilustračné zábery. Za chybu vo vysielaní sa RTVS ospravedlnila a zároveň odmietla, že išlo o zámernú manipuláciu verejnej mienky.

Viac o téme: ProtestZákonFarmáriRTVSIlustračné zábery
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu