Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

RTVS v Košiciach slávnostne otvorila tretie kreatívne centrum ARTÉNA

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: RTVS)

Na Slovensku postupne otvárajú brány kreatívne centrá ARTÉNA. RTVS ich otvorila v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Práve košické centrum v utorok 23. apríla 2024 sprístupnilo svoje priestory.

Košické centrum spustilo aktivity a podujatia pre svojich členov. Vybudovanie kreatívnych centier RTVS umožnilo poskytnutie nenávratného finančného príspevku z eurofondov - Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), prioritnej osi 3 Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch, ktorá je v gescii ministerstva kultúry. Po Banskej Bystrici a Bratislave RTVS slávnostne otvorila ďalšie Kreatívne centrum – ARTÉNA, tentoraz v Košiciach. Týmto projektom RTVS prispieva k rozvoju kultúry a kreativity na Slovensku a napĺňa svoj cieľ stať sa lídrom v prinášaní trendov, inovácií a modernizácii audiovizuálneho prostredia na Slovensku. Tento projekt vznikol vďaka príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja s cieľom stimulovania podpory zamestnanosti a tvorby nových pracovných miest v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Otvorením košického kreatívneho centra RTVS pokračuje v realizácii projektu, ktorý bol spustený v roku 2019.

RTVS v Košiciach slávnostne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a prvý štátny tajomník Ministerstva kultúry Mário Maruška. Medzi pozvanými hosťami boli aj členovia akademickej obce z partnerských univerzít, s ktorými má RTVS podpísané memorandá o spolupráci. Za TUKE to bol prorektor pre rozvoj a vonkajšie vzťahy Rastislav Ručinský a za UPJŠ prorektorka pre interdisciplinárne vzdelávanie a inovácie Renáta Orosová. Pozvanie prijali aj členovia manažmentu RTVS , zástupcovia miestnej samosprávy a odborníci z audiovizuálnej oblasti. Pozvaným hosťom sa prihovoril aj generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, ktorý zdôraznil prínos kreatívnych centier pre slovenský kultúrny a kreatívny priemysel slovami: „Verím, že aj Kreatívne centrum v Košiciach, rovnako ako v Bratislave a v Banskej Bystrici, sa stane miestom, ktoré bude akcelerovať kreatívny potenciál celého regiónu“.

RTVS v Košiciach slávnostne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Kreatívne centrum ARTÉNA prezentovalo dňa 23. apríla pozvaným hosťom zrekonštruované priestory, v ktorých sa nachádzajú špičkovo vybavené audiovizuálne pracoviská zamerané na vzdelávanie, prácu a experimentovanie s najmodernejšími technológiami v audiovizuálnej oblasti. KC ARTÉNA Košice bude disponovať Multimediálnou miestnosťou – kinom, coworkingom s deviatimi pracoviskami, štyrmi strižňami, color gradingom a plne funkčným televíznym štúdiom s vlastnou réžiou aj s réžiou zvuku. Už teraz sa pripravujú podujatia, ktoré ponúknu záujemcom pracujúcim v kultúrnom a kreatívnom priemysle, ako aj širokej verejnosti priestor na vzdelávanie a kreatívnu tvorbu na najmodernejších technických zariadeniach akými momentálne okrem KC RTVS v Banskej Bystrici, v Bratislave a v Košiciach v takomto rozsahu na Slovensku nikto nedisponuje.

 

Viac o téme: KošiceRTVSArténa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu