Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

RTVS si pripomenie 100. výročie narodenia Ladislava Chudíka

Ladislav Chudík Zobraziť galériu (3)
Ladislav Chudík (Zdroj: ceskatelevize.cz)

Dnes, 27. mája 2024 uplynie presne 100 rokov od narodenia výnimočného hereckého velikána Ladislava Chudíka. RTVS si ho pripomenie v televíznom a rozhlasovom vysielaní zlatou televíznou klasikou i množstvom rozhlasových hier a reportáží.

 

Jednotka si osobnosť Ladislava Chudíka pripomína už od minulej nedele, keď odvysielala prvý z trilógie kriminálnych filmov Smrť prichádza v daždi. Ladislav Chudík v nich stvárnil postavu vynikajúceho kapitána a neskôr majora Jakubca. Počas troch nadchádzajúcich nedeľných popoludní bude Jednotka pokračovať v pravidelnom vysielacom okne „Zlatej klasiky“. 26. mája ponúkne divákom druhý film z trilógie - Vrah zo záhrobia a 2. júna záverečný film Volanie démonov. Na túto trilógiu voľne nadväzuje kriminálka Šepkajúci fantóm, ktorú si diváci môžu pozrieť 9. júna popoludní. Herecké majstrovstvo Ladislava Chudíka si Dvojka bude pripomínať po celý týždeň. V pondelok 27. mája bude obľúbenému hercovi venované celé večerné vysielanie. O 20.35 h odvysiela dokument Ladislav Chudík, hneď po ňom bude nasledovať legendárne predstavenie Tančiareň. Jeho osobnosť a herecký talent si diváci môžu užiť aj v nasledujúce dni. Od utorka do piatka dopoludnia ponúkne Dvojka štyri epizódy z relácie Herecké legendy venované obľúbenému hercovi, doplnené o televízne filmy a inscenácie Nedokončená partia (28.5.), Maškaráda (29.5.), Demeterovci (30.5.) a Jacobowsky a plukovník (31.5.).

Ladislav Chudík
Zobraziť galériu (3)
Ladislav Chudík  (Zdroj: markiza.sk)

Rádio Slovensko pri príležitosti 100. výročia narodenia Ladislava Chudíka ponúkne poslucháčom už v sobotu 25. mája 2024 po 08.00 h v Dobrom ráne rozhovor Katy Martinkovej s vdovou Alenou Chudíkovou, ktorá sa o manžela starala do posledných dní jeho života. V deň stého výročia narodenia Ladislava Chudíka, v pondelok 27. mája Rádio Slovensko v Dobrom ráne v rannej téme vyzve poslucháčov, aby sa podelili o spomienky na umelecké majstrovstvo výraznej hereckej osobnosti a opýta sa ich, ktorú hereckú postavu Ladislava Chudíka majú najradšej. Popoludní po 15.00 h redaktorka Hana Beranová ponúkne miniprofil herca aj so zvukovými ukážkami jeho rozhlasovej hereckej kariéry. Rádio Devín pripravuje Týždeň s Ladislavom Chudíkom, ktorý vyplní vysielanie od 26. mája do 2. júna 2024. V nedeľu 26. mája začne tematické vysielanie o 09.00 h s rozprávkovou hrou Rudolfa Dobiáša Ohňová víla. Večer o 19.00 h ponúkne Rádio Devín Sofoklovu hru Antigona, v ktorej sa v roku 1974 v úlohe Kreóna predstavil práve Ladislav Chudík.

Ladislav Chudík
Zobraziť galériu (3)
Ladislav Chudík  (Zdroj: SITA)

V utorok 28. mája o 20.00 h si v Dramatickom Rádiu Devín budú môcť poslucháči vypočuť hru Kráľ Oidipus od Sofokla a následne o 21.25 h hru Duch Hamletovho otca od Martina Kákoša. V stredu 29. mája v relácií Ars litera Evy Reiselovej o 17.00 h bude odvysielaná Pocta Ladislavovi Chudíkovi. Z archívu Slovenského rozhlasu budú vybraté ukážky hereckej tvorby Majstra. Poslucháči si Ladislava Chudíka vypočujú ako Platóna, Voltaira, Novotného v Demokratoch, ale aj ako hosťa kultového zábavníka Pod pyramídou, či vrúcneho interpreta veršov Jana Skácela. V ten istý deň večer o 20.30 h si tohto všestranného herca a najvýznamnejšieho rozhlasového interpreta vypočujú poslucháči Rádia Devín v rozhlasovej hre GILGAMEŠ podľa sumerského eposu Jozefa Čertíka. Vo štvrtok 31. mája o 21.00 h prinesie vysielanie Rádia Devín rozhlasovú hru I. Bukovčana Kladne vybavená žiadosť, ktorá vo svojej dobe zaujala aj na medzinárodnom festivale rozhlasových hier Prix Italia. Táto hra má filozofický pôdorys existencionalistickej drámy. V rozhovore dvoch ľudí jeden rezignuje na svoju človečiu podstatu a druhý z vlastnej vôle hľadá východisko zo situácie v pokoji mŕtvych. V postavách dvoch mužov excelujú Ladislav Chudík a František Dibarbora.

Viac o téme: Ladislav ChudíkStoročnica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu