Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

SMUTNÁ SPRÁVA: Zomrela uznávaná herečka... Fellini ju nazval NAJLEPŠOU na svete!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Vo veku 92 rokov zomrela francúzska filmová a divadelná herečka Anouk Aimée. Agentúre DPA to dnes v Paríži potvrdil jej agent.

Herečku najviac preslávilo účinkovanie vo filme Muž a žena režiséra Claudea Leloucha. Zahrala si tiež vo filmoch legendárneho talianskeho režiséra Federica Felliniho Sladký život a Osem a pol.

Herečka sa narodila v roku 1932 ako Nicole Françoise Dreyfusová v Paríži a účinkovala vo viac ako 50 filmoch. Aimée patrila medzi velikánov odboru. Fellini o nej povedal, že je najlepšou herečkou na svete po jeho manželke Giuliete Masinovej. V prvej polovici 60. rokov minulého storočia bola v Taliansku uctievaná viac ako vo Francúzsku.

SMUTNÁ SPRÁVA: Zomrela uznávaná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Metropolitan FilmExport)

Svoju najslávnejšiu úlohu však stvárnila vo francúzskom filme Muž a žena, ktorý v roku 1966 získal Zlatú palmu na festivale v Cannes. Sama za úlohu ovdovenej ženy, ktorá sa zamiluje do rovnako ovdoveného automobilového pretekára, dostala Zlatý glóbus, Filmovú cenu Britskej akadémie (BAFTA) a bola nominovaná na Oscara.

Film, v ktorom si zahrala po boku predvlani zosnulého Jeana-Luisa Trintignanta, je dodnes radený medzi najlepšie milostné príbehy v dejinách svetovej kinematografie. Filmovú kariéru herečky naplno odštartovala v roku 1949 shakespe­arovská adaptácia Milenci z Verony, v ktorej stvárnila úlohu Júlie. Aimée bola často predstaviteľkou tajomných, záhadných a krásnych žien, ktoré túžia zmeniť svoj život.

Bola niekoľkokrát vydatá, okrem iného za britského herca Alberta Finneyho. Medzi jej partnerov krátko patrili tiež herci Warren Beatty a Omar Sharif.

Anouk Aimée vo filme Nejlepší léta jednoho života
Zobraziť galériu (3)
Anouk Aimée vo filme Nejlepší léta jednoho života  (Zdroj: Metropolitan FilmExport)

Viac o téme: Anouk Aimée
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu