Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Poznáme víťaza Zlatej palmy za najlepší film: Porotcov v Cannes mimoriadne šokovala TÁTO snímka

(Zdroj: SITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Zlatú palmu za najlepší film na tohtoročnom 75. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes získala snímka Triangle of Sadness (Trojuholník smútku) švédskeho režiséra Rubena Östlunda. Švéd získal Zlatú palmu už druhýkrát, tentoraz za satirický film o triednych vzťahoch a západnej spoločnosti. Podľa agentúry AFP išlo bezpochyby o najzábavnejší film z výberu.

Štyridsaťosemročný Östlund vstúpil do nepočetného klubu tvorcov, ktorí získali Zlatú palmu dvakrát. Radí sa medzi napríklad belgickí bratia Dardenneovej či britský režisér Ken Loach. "Tento film celú porotu mimoriadne šokoval," konštatoval jej predseda, francúzsky herec Vincent Lindon. Prvýkrát Östlund ocenenie získal za film Štvorec z roku 2017. Vo svojej druhej víťaznej snímke však posunul satiru ešte ďalej, napísala agentúra AP.

"Keď sme sa do tejto snímky pustili, mali sme jediný cieľ: pokúsiť sa natočiť film, ktorý by verejnosť zaujal a prinútil ju premýšľať provokatívne," povedal švédsky tvorca pri preberaní ceny. Režisér, ktorého vychovala matka s príklonom ku komunizmu, sa označuje za "socialistu". Film sleduje Yayu a Carla, dvojicu modelov a influencerov, na luxusnej plavbe. Výlet sa však zmení na katastrofu. Vo filme sú obsadení anglicky hovoriaci herci. Östlund namiešal nováčikov, medzi ktorými vyniká juhoafrická modelka Charlbi Deanová, so zavedenými hercami, ako je Američan Woody Harrelson, ktorý hrá kapitána lode.

Druhú najprestížnejšiu cenu, Veľkú cenu poroty (Grand Prix), získali rovným dielom Francúzka Claire Denisová za film Stars at noon (Hviezdy na pravé poludnie) a najmladší účastník súťaže Belgičan Lukas Dhont za film Blízko (Close). Cenu za réžiu si odnáša Juhokórejčan Potom Čchan-uk za snímku Heeojil gyeolsim (Decision to leave).

Cenu za najlepší herecký výkon získala Zar Amír Ebrahímíová pôvodom z Iránu za rolu vo filme Holy Spider (Svätý pavúk; francúzsky Les Nuits de Mashhad, Mašhadské noci). V snímke podľa skutočných udalostí o viacnásobnom vrahovi, ktorý sa zameriava na sexuálne pracovníčky v iránskom meste Mašhad, si zahrala novinárku. Herečka žije od roku 2008 vo Francúzsku, pri preberaní ceny poďakovala, že ju krajina prijala, uviedla AFP. V Iráne nebolo natáčanie filmu príznačne povolené, a tak bol natočený v Jordánsku, pripomenula AP.

Cena pre najlepšieho herca ide do Južnej Kórey

Najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe podľa poroty podal Song Kang-ho z Južnej Kórey vo filme Beurokeo (Broker), ktorý natočil japonský režisér Hirokazu Koreeda. Rozpráva o rodine, ktorá sa snaží nájsť nový domov pre opustené dieťa. Päťdesiatpäťročný herec hral aj vo filme Parazit, ktorý vyhral Zlatú palmu pred tromi rokmi. "Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí oceňujú kórejskú kinematografiu," povedal Song pri preberaní ceny.

Cenu poroty si rozdelili taliansko-belgický príbeh o priateľstve Le otto montagne (Osem hôr) režisérskej dvojice Charlotte Vandermeerschová a Felix Van Groeningen a poľský film EO Jerzyho Skolimowského o ceste osla naprieč neľútostnou modernou Európou - z poľského cirku. "Chcel by som poďakovať svojim oslom," zdôraznil Skolimowski, ktorý pri natáčaní filmu použil šesť týchto zvierat.

O hlavnú cenu sa tento rok v Cannes uchádzalo celkom 21 snímok. O víťazoch rozhodovala deväťčlenná porota. Česká republika tento rok v hlavnej súťaži zastúpená nebola. V sekcii Cannes Classics bola uvedená snímka Věry Chytilovej Sedmokrásky v digitálne reštaurovanej podobe.

Viac o téme: CannesZlatá palmaTrojuholník smútku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu