Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ako ten čas rýchlo letí: Neuveríte, koľko rokov oslavuje nezabudnuteľná Bambuľka

Monika Haasová
Monika Haasová (Zdroj: SITA)

Filmová a divadelná herečka, tanečníčka, mímka a režisérka Monika Haasová sa dnes dožíva 40 rokov. Preslávila sa ako predstaviteľka Bambuľky z legendárneho televízneho seriálu z 80. rokov 20. storočia Bambuľkine dobrodružstvá (1982). Blonďavé copaté dievčatko a dedo Jozef v podaní Júliusa Pántika zabávali i poučili niekoľko generácií.

Monika Haasová sa narodila 18. decembra 1976 v Žiari nad Hronom. Jej sestrou je herečka a speváčkaZuzana Haasováa ďalšia sestraIvetaje textilná dizajnérka. Vzdelanie získala na Ľudovej škole umenia ana Konzervatóriu vBratislave. Ako osemnásťročná absolvovala divadelný workshop vHolandsku anásledne vAmsterdame začala študovať choreografiu atanec na Vysokej umeleckej škole pre Nový tanečný rozvoj (The SNDO-School voor Nieuwe Dansontwikkeling). Po dva a pol roku štúdium opustila a vroku 2005 ukončila amsterdamskú Mime School ako mím, divadelný tvorca a režisér.

Hereckú kariéru začala ako štvorročné dievčatko vspomínanom detskom seriáli Bambuľkine dobrodružstvá (1982) režiséra Juraja Lihosita. Monika Haasová tak odmalička vedela, že chce byť herečkou. Vrokoch 1995–1998 si zahrala vniekoľkých predstaveniach vSlovenskom národnom divadle (SND) a v ďalších štátnych divadlách vBratislave. Účinkovala tiež vtelevíznych drámach Dvadsaťštyri hodín zo života istej ženy (1994) aAko divé husi (2000). Počas života vHolandsku sa realizovala ako autorka, režisérka, tanečnica, ale aj pedagogička v mnohých pohybových, mímových adramatických projektoch.

Slovenským divákom je Monika Haasová známa tiež ztelevíznych seriálov Panelák (2008), Hoď svišťom (2011) aOchrancovia (2014). Zatiaľ naposledy si zahrala vdobovej dráme Krok do tmy (2014). Herečka je dvojnásobnou mamou aspartnerom žijú striedavo v Holandsku, v Maďarsku a na Slovensku.

Viac o téme: Monika Haasová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu