Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandál na odovzdávaní slávnych cien: VIDEO Herečka sa vyzliekla priamo na pódiu!

Corinne Masier Zobraziť galériu (2)
Corinne Masier (Zdroj: SITA/Bertrand Guay, Pool via AP)

Herečka Corinne Masier sa pri piatkovom odovzdávaní francúzskych filmových cien César vyzliekla na javisku donaha na protest proti dlhodobému uzavretiu divadiel a kín kvôli pandémii ochorenia covid-19. Na prsiach mala napísané heslo "bez kultúry nie je budúcnosť" a na chrbte odkaz "vráť nám umenia, Jean" adresovaný premiérovi Jeanovi Castex.

Päťdesiatsedemročná Masier, ktorá mala odovzdať ocenenie za najlepší kostým, si na slávnostný večer vzala na seba osliu kožu a krvou postriekané šaty, ktoré si pred zrakmi prítomných zo seba vyzliekla, uviedol spravodajský server BBC News.

Corinne Masier
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Bertrand Guay, Pool via AP)

Francúzska obdoba Oscarov býva v bežných časoch najväčšou udalosťou francúzskeho filmového kalendára, v tomto roku sa ale slávnostný večer odohral v obmedzenom rozsahu - akcie sa zúčastnili len nominovaní a odovzdávajúci ceny.


Mohlo by vás zaujímať: Štyri rozvody, množstvo škandálov aj soška Oscara: Americká diva oslávila 75 rokov


Prístup francúzskej vlády k riešeniu koronavírusovej krízy odsúdila už pri otváracej reči moderátorka večera a jedna z najznámejších francúzskych komiček Marina Fois. Kritizovala okrem iného ministerku kultúry Roselyne Bachelotová a začudovala sa, že si počas krízy našla čas na napísanie knihy. "Strácam vo vás dôveru," povedala.

Hercom, hudobníkom a ďalším umelcom dochádza trpezlivosť s francúzskou vládou, ktorá odmieta stanoviť termín pre znovuotvorenie divadiel, kín, múzeí, galérií a koncertných siení. "Obmedzili pohyb mladých ľudí, zavreli naše kiná a divadlá a zakázali koncerty, aby mohli otvoriť kostoly," posťažovala sa Fois.

"Moje deti môžu ísť do Zary, ale do kina nie ... je to nepochopiteľné," vyhlásil s poukázaním na obľúbený odevný reťazec Stéphane Demoustier, keď prijímal cenu za najlepší scenár podľa predlohy.

Kiná sú podľa BBC vo Francúzsku uzatvorené už dlhšie ako tri mesiace a šírenie koronavírusu sa podobne ako v ďalších európskych krajinách nedarí zastaviť. Počet ľudí, ktorí sa vo Francúzsku od začiatku terajšej pandémie nakazili koronavírusom, tento týždeň prekročil štyri milióny. S covidom-19 zomrelo už viac ako 90.000 ľudí.

Francúzsku filmovú cenu César pre najlepší film získal v noci na dnes snímku Adieu les cons (Zbohom blbci) režiséra Alberta Dupontel. Dupontel si rovnako odniesol cenu pre najlepšieho režiséra.

Viac o téme: CésarCorinne Masier
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu