Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Krehká kráska? Kdeže! Hviezdny Cameron ju opustil pre inú, o 20 rokov ho porazila... aj jeho Avatara

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Mark J. Terrill)

Americká režisérka Kathryn Bigelowová, narodená 27. novembra 1951, je v súkromí skôr plachou ženou s vizážou hollywoodskej krásky typu Katharine Hepburnovej, celý život sa však vyžíva v natáčaní chlapsky drsných filmov. Ten najúspešnejší z nich, dráma z Iraku pod názvom Smrť čaká všade, jej v roku 2010 vyniesol Oscara za réžiu ako prvej žene v histórii udeľovania tejto ceny. Tento nezávislý film vtedy úplne ovládol Oscary a získal šesť sošiek vrátane ocenenia za najlepší film. Bigelowová sa už krátko predtým stala prvou ženou, ktorá získala cenu amerických režisérov a britskú cenu BAFTA v kategórii réžie.

Pri nakrúcaní tohto filmu Bigelowová preukazovala neobyčajnú energiu: "Som mladý a vo forme, ale cítil som sa naozaj na dne," opisoval pre časopis Newsweek scény tohto filmu nakrúcané v náročných podmienkach, púšti za poludňajšieho slnka, Jeremy Renner, predstaviteľ hlavného hrdinu. „Ale ona tam kŕmila ťavy jablkami a poskakovala ako školáčka." Štáb a hercov viedla skôr empatiou a osobným príkladom ako rozkazmi. A touto nízkorozpočtovou snímkou ​​navyše dokázala poraziť monsterprojekt a komerčne najúspešnejší film všetkých čias Avatar. A spolu s ním i svojhoho bývalého muža Jamesa Camerona.

Režisérka Kathryn Bigelowová (uprostred), Mark Boal (vľavo - scenár) Nicolas Chartier a producent Greg Shapiro (vpravo) v roku 2010 na odovzdávaní Oscarov (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Sayles)
Zobraziť galériu (4)
Režisérka Kathryn Bigelowová (uprostred), Mark Boal (vľavo - scenár) Nicolas Chartier a producent Greg Shapiro (vpravo) v roku 2010 na odovzdávaní Oscarov (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Sayles)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Sayles)

Kathryn Bigelowová pochádza z kalifornského San Carlos. V mladosti sa zaujímala o maliarstvo a dva roky študovala na Kalifornskom umeleckom inštitúte. Kariéru začínala ako maliarka a konceptuálna umelkyňa. Na Columbijskej univerzite vyštudovala filmovú teóriu a kritiku. Absolvovala v roku 1978 krátkym filmom Set Up, v ktorom cudziu bitku sledujú a glosujú profesori filozofie. 

Prvý celovečerný film, láska s Cameronom a tvrdá porážka jeho Avatara

Prvý celovečerný film nakrútila v roku 1981, ešte spoločne s Montym Montgomerym. Volal sa Nemilovaná a rolou motorkára v usadlom zapadákove tu debutoval dnes uznávaný a slávny Willem Dafoe. Samostatne sa presadila hneď ďalším filmom Na prahu temnôt (1987), ktorý mal hororové ladenie, a v nasledujúcom filme Modrá oceľ (1990), ktorý sa stal hitom, ešte pritvrdila. Jamie Lee Curtisová v ňom hrala policajtku, ktorá zistí, že jej bývalý milenec je vrah. Ďalšia snímka, akčná krimi Bod zlomu, s hviezdami Keanu Reevesom a Patrickom Swayzem, už len potvrdila, že táto dáma má bližšie k tvrdým „mužským“ snímkam než k „ženskej“ romantike.

Zľava Keanu Reeves a Patrick Swayze v snímke Bod zlomu (Zdroj: Repro foto YouTube/Ultimate Action Movie Club)
Zobraziť galériu (4)
Zľava Keanu Reeves a Patrick Swayze v snímke Bod zlomu (Zdroj: Repro foto YouTube/Ultimate Action Movie Club)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Ultimate Action Movie Club)

Práca na tomto filme jej priniesla aj zlomové stretnutie s Cameronom. Ten totiž prevzal produkciu snímky, s Bigelowovou si pri práci padli do noty aj do oka a rok premiéry 1991 sa stal aj dátumom ich svadby. Cameron už mal vtedy dve manželstvá za sebou a ani to tretie nebolo definitívne. Pri nakrúcaní druhého dielu Terminátora sa zblížil s Lindou Hamiltonovou a s Bigelowovou sa rozišiel. Prenechal jej ešte réžiu temnej sci-fi Zvláštne dni (1995), ktorú chcel kedysi natočiť sám, ale nakoniec ju iba produkoval. Zrodil sa film naozaj zvláštny, odborníkmi cenený, ale divákmi odmietaný.

Kathryn Bigelowová (Zdroj: TASR/AP Photo/Joel Ryan)
Zobraziť galériu (4)
Kathryn Bigelowová (Zdroj: TASR/AP Photo/Joel Ryan)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Joel Ryan)

Bigelowová potom ďalej pokračovala vo svojej „pánskej“ záľube v thrilleroch. Po krimi Váha vody (2000) natočila o dva roky neskôr úspešnú drámu o osude sovietskej ponorky K-19: Stroj na smrť s Harrisonom Fordom a Liamom Neesonom. V roku 2012 nasledoval film o hone na šéfa teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina pod názvom 30 minút po polnoci. A jej zatiaľ poslednou snímkou ​​je thriller Čiernobiela spravodlivosť z roku 2017 o rasových nepokojoch v Detroite v roku 1967.

Viac o téme: James CameronKathryn Bigelowová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu