Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slávny režisér mal znásilniť herečku, on obvinenia odmietal: Po vyše troch rokoch padol rozsudok!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Súd vo Francúzsku zamietol obvinenie zo znásilnenia voči francúzskemu filmovému režisérovi Lucovi Bessonovi, ktoré proti nemu pred viac ako tromi rokmi vzniesla herečka San Van Royová. Jej advokát však oznámil, že sa proti rozhodnutiu odvolá, napísala agentúra AFP. Ide o jeden z najznámejších prípadov, ktorý sa začal v čase celosvetovej kampane proti sexuálnemu násiliu MeToo.

"Po troch a pol rokoch procesu, pri ktorom bolo vypočutých množstvo svedkov a odohral sa aj krížový výsluch Bessona a Van Royovej, sudca konečne rozhodol, že zamietne kauzu vedenú proti Lucovi Bessonovi, ktorý obvinenia od začiatku odmietal," povedal režisérov právnik.

Spor medzi Bessonom a belgicko-holandskou herečkou trvá od roku 2018, keď Van Royová vzniesla prvé obvinenie. Parížska prokuratúra ich v roku 2019 zamietla, potom právnik Van Royovej podal sťažnosť na uponáhľanosť a neúplnosť pôvodného vyšetrovania. Prípad sa dostal pred nového sudcu, ktorý sa kauzou začal zaoberať od začiatku.

Herečka bude s právnikom konať, kým sa aféra neskončí

Van Royová dlhodobo kritizuje postup francúzskej justície, ktorá je podľa nej zaujatá a nekoná s dostatočnou dôslednosťou. "Ľutujem to, že som podala žalobu, táto krajina nechráni obete známych ľudí," povedala v polovici novembra v rozhovore s francúzskou televíziou France 2. "Budeme pokračovať, kým aféra Besson neskončí," povedal dnes spoločne s oznámením úmyslu odvolať sa proti rozhodnutiu súdu právnik herečky Marambert.

Režisér filmov Leon, Piaty element či Magická hlbina bol jedným z najznámejších Francúzov, proti ktorým sa strhla lavína obvinení zo sexuálneho násilia v nadväznosti na kauzy okolo bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina z októbra roku 2017. Po obvineniach Van Royovej proti Bessonovi vystúpilo ešte ďalších osem žien, podľa ktorých sa voči nim dopustil podobného konania. Činy boli z veľkej väčšiny premlčané.

Luc Besson (Zdroj: SITA/AP Photo/Wally Santana)
Zobraziť galériu (2)
Luc Besson (Zdroj: SITA/AP Photo/Wally Santana)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Wally Santana)

"Nikdy v živote som žiadnu ženu neznásilnil. Nikdy som na žiadnu nezdvihol ruku. Nikdy som žiadnej nehrozil," povedal režisér v októbri roku 2019.

Viac o téme: Luc Besson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu