Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Česká hviezda s nezameniteľným hlasom: Mal smutné detstvo... ŠtB prichystala na jeho matku pascu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Tomáš Magnusek)

Český herec Jiří Štěpnička, ktorý sa narodil 16. apríla 1947, pôsobí už 47 rokov na scéne českého Národního divadla, kde vytvoril okolo stovky najrôznejších postáv. Okrem toho hosťuje aj na iných scénach, spolupracuje s filmom, televíziou a rozhlasom. Diváci ho tiež dobre spoznajú po hlase, Štěpnička je vyhľadávaným dabérom.

Narodil sa v Londýne, kde sa jeho matka, herečka Jiřina Štěpničková, vtedy krátko zdržiavala. Jeho otcom bol maliar Ján Samec. Štěpničková po vojne upadla do nemilosti režimu a po nevydarenom pokuse o emigráciu v roku 1951 (k tomuto kroku sa rozhodla aj so svojím štvorročným synom, netušila však, že ide o zinscenovanú pascu tajnej polície) bola odsúdená za vlastizradu a strávila desať rokov vo väzení. Herečka potom len ťažko zháňala prácu v odbore, až v roku 1968 bola rehabilitovaná.

Jiřina Štěpničková ako Viktorka vo filme Babička (Zdroj: Repro foto YouTube/TV Zpravodaj)
Zobraziť galériu (5)
Jiřina Štěpničková ako Viktorka vo filme Babička (Zdroj: Repro foto YouTube/TV Zpravodaj)  (Zdroj: Repro foto YouTube/TV Zpravodaj)

Malý Jiří vyrastal nejaký čas v detskom domove, kým si ho mohol odviezť jeho otec. Pobýval s ním a jeho novou rodinou, vychovávala ho teta aj babička. Pred kamerou sa prvýkrát objavil vo svojich 14 rokoch v snímke Tažní ptáci. Štúdium herectva na pražskej DAMU ukončil v roku 1969 a Štěpničkovým prvým angažmánom bolo divadlo v Hradci Králové, kde pôsobil tri sezóny. Začiatkom 70. rokov bol členom Štátneho divadla v Brne a od roku 1975 je stálym členom činohry Národního divadla.

Jiří Štěpnička vo filme Ve stínu (Zdroj: Repro foto YouTube/LuckyManFilms)
Zobraziť galériu (5)
Jiří Štěpnička vo filme Ve stínu (Zdroj: Repro foto YouTube/LuckyManFilms)  (Zdroj: Repro foto YouTube/LuckyManFilms)

Obľúbený je v seriáloch, svoj geniálny hlas prepožičiava svetových hviezdam

Na striebornom plátne Štěpnička v posledných rokoch zaujal napríklad v trilleri Davida Ondříčka z 50. rokov s názvom Ve stínu (2012). Stelesnil v ňom zápornú úlohu plukovníka tajnej polície. Zahral si aj vo filmoch Slasti otca vlasti, Ako básnici prichádzajú o ilúzie, PF 77 alebo v seriáloch Synovia a dcéry Jakuba Sklára, Chlapci a chlapi či Terapia. Objavil sa tiež napríklad v Ordinácii v ružovej záhrade, vo Vyprávěj, v Modrom kóde alebo v Expozitúre.

Jiří Štěpnička ako primár Jirka Bojan v seriáli Modrý kód (Zdroj: Repro foto YouTube/Modry_kod_ hlasky_)
Zobraziť galériu (5)
Jiří Štěpnička ako primár Jirka Bojan v seriáli Modrý kód (Zdroj: Repro foto YouTube/Modry_kod_ hlasky_)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Modry_kod_ hlasky_)

Diváci si potom Štěpničku dodnes pamätajú ako predstaviteľa hlavnej úlohy v päťdielnom seriáli Gottwald režiséra Evžena Sokolovského z polovice 80. rokov. Herec k tomu pred časom poznamenal, že odmietať rolu ho naučil práve tento kontroverzný kus o vodcovi československého proletariátu.

Jiří Štěpnička v sérii Gottwald (Zdroj: Repro foto YouTube)
Zobraziť galériu (5)
Jiří Štěpnička v sérii Gottwald (Zdroj: Repro foto YouTube)  (Zdroj: Repro foto YouTube)

Štiepnička sa presadil aj v dabingu, svoj hlas prepožičiava Harrisonovi Fordovi, Michaelovi Douglasovi, Stevenovi Seagalovi alebo Jeffovi Bridgesovi. V roku 2002 získal Cenu Františka Filipovského, ocenený bol za nadabovanie Mela Gibsona v komédii Po čom ženy túžia. Herec je ženatý, s manželkou Janou majú syna Jakuba a dcéru Juditu.

Viac o téme: Jiří Štěpnička
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu