Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Posledná rozlúčka s legendárnym hercom a zabávačom: Na pohreb prišlo množstvo celebrít

(Zdroj: Facebook/Josef Alois Náhlovský)

S hercom a zabávačom Jozefom Aloisom Náhlovským sa v obradnej sieni v pražských Strašniciach rozlúčili herci, speváci a ďalšie osobnosti. Smútočný obrad sa konal za veľkého záujmu médií. Druhá rozlúčka s Náhlovským, ktorý zomrel 7. apríla vo veku 72 rokov, sa uskutoční 19. apríla v kostole svätej Ľudmily v Luhačoviciach. Náhlovský sa do Luhačovíc jazdil liečiť, pred rokmi si tam tiež zaobstaral dom.

Rozlúčky sa zúčastnili napríklad herci Jiřina Bohdalová a Alois Švehlík, zabávači Karel Šíp a Aleš Háma, hudobníci Petr Janda, Jakub Smolík a Vašo Patejdl, hokejisti Jiří Šlégr a Milan Hnilička alebo právnik Tomáš Sokol. "Spomínam na explózie smiechu, nikdy nepokazil žiadnu srandu a bol veľmi spoľahlivý," uviedol hudobník Karel Vágner, ktorý bol Náhlovskému kolegom v jeho športových aktivitách.

Smútočný obrad v zaplnenej sieni začala skladba Nights in White Satin od skupiny Moody Blues. Potom prehovoril rodinný priateľ Náhlovských Martin Plachý z Luhačovíc. Do tamojších kúpeľov si Náhlovský jazdil liečiť priedušky a pred piatimi rokmi si tam kúpil vlastný dom. "Pepa bol pravý 'švihák kúpeľný', ktorý svojou prítomnosťou pôsobil na luhačovických hostí rovnako ako miestna liečivá voda," vyhlásil Plachý.

Smútočnej reči sa ujal moderátor Aleš Cibulka

Po skladbe Miroslava Žbirku Čo bolí, to prebolí sa smútočnej reči ujal moderátor Aleš Cibulka. "Vždy si všetkým robil radosť, rozdával smiech, a tak si zarmútil až správou, že už nie si," obrátil sa na zosnulého Cibulka a svoju reč odprevadil záznamom z posledného Náhlovského rozhlasového vystúpenia. Rozlúčku zakončila pieseň Jiřího Suchého Dovidenia z hry Zločin v šantane.

Josef Náhlovský sa narodil v roku 1949 v Lome pri Moste, pôvodným povolaním bol učiteľ. Vyštudoval Pedagogickú fakultu Univerzity Jána Evanjelistu Purkyne v Ústí nad Labem, odbor čeština a dejepis. Ako moderátor začal pôsobiť spoločne s Petrom Novotným pri hudobnej skupine Fešáci. Komickú dvojicu neskôr tvoril so svojím hereckým partnerom a kolegom Jozefom Mladým, spolupracoval aj s moderátorom a zabávačom Karlom Šípom. Je autorom humoristickej teórie o fiktívnom národe starých Krušnohorcov, ktorú spracoval do svojej knihy Krušnohorská kronika. Sám seba tiež často označoval termínom posledný žijúci Krušnohorec. Ako herec sa objavil vo filme Marie Poledňákovej Ako sa krotia krokodíly.

„S Pepíkom sme sa poznali mnoho rokov. Bol to veľmi vzdelaný a vtipný človek a je mi ho veľmi ľúto. Pepo, nikdy na teba nezabudnem a som rád, že som s tebou mohol spolupracovať a byť mnohokrát aj v TV programoch. Odpočívaj v izbe a na pivo zájdeme až tam niekde hore," reagoval na svojom facebookovom profile kresliar Štěpán Mareš, ktorý okrem iného ilustroval Krušnohorskú kroniku.

Viac o téme: Jozef Alois Náhlovský
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu