Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Televízie stoja pred zásadnou dilemou: Ignorovať či neignorovať pandémiu koronavírusu?

Ilustračný obrázok Zobraziť galériu (5)
Ilustračný obrázok (Zdroj: Unsplash/engin akyurt)

Nesmieme o tom hovoriť. To je odporúčanie od stanice, hovorí anglický komik James Acaster vo vystrihnutej scéne z novej série britského súťažného programu Hypothetical. Jeho spolumoderátor Josh Widdicombe sa totiž práve zmienil o pandémii covidu-19.

"Nesmieme to povedať, odkázať na to, vysvetliť, prečo sme ďalej od seba než je bežné," hovorí Acaster. Zábavná scéna, ktorú na svojom oficiálnom twitterovom účte umiestnila televízna stanica Dave, podčiarkuje zásadnú dilemu, s ktorým sa momentálne stretáva rad televíznych tvorcov. Ak vám vôbec koronavírusová reštrikcia dovolí natočiť reláciu, zahrniete do neho aj skúsenosti zo života počas pandémie? pýta sa denník The Guardian.

FOTO Angelina Jolie predáva svojho miláčika: Pozrite na tú nádheru, je jediný svojho druhu

"Nejde o to, aby sa to absolútne za žiadnych okolností nezmieňovalo," uvádza na pravú mieru Acasterov výrok Richad Watsham z UKTV, materskej spoločnosti stanice Dave. "Ide o to tie zmienky minimalizovať. Keď ide o komédiu a zábavu, vždy sme mali za to, že ľuďom sprostredkovávame únik," dodáva Watsham.

Televízie stoja pred zásadnou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ignorovať pandémiu?

A to je jadro celého problému: televízia chce odrážať realitu života divákov a zároveň od nej ponúknuť únik. Covid-19 už rok ovláda naše životy a len tak skoro nezmizne. Pre nadčasové súťažné relácie typu Hypothetical je jednoduché na vírus zabudnúť a užiť si trochu abstraktnej zábavy, ale môžu nákazu ignorovať aj komédie a drámy, ktoré sa odohrávajú v súčasnosti?

Tvorcovia niektorých seriálov dospeli k záveru, že nemôžu. Americká herečka Sarah Jessica Parker v januári vystrašila časť fanúšikov seriálu Sex v meste, v ktorého pokračovaní po bezmála dvadsiatich rokoch opäť stvárni hlavnú hrdinku Carrie. Koronavírus podľa nej bude "samozrejme súčasťou príbehu" novej série, pretože sa týka súčasného života v New Yorku, a taký život sa zmenil.

Sarah Jessica Parker
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jordan Strauss/Invision/AP)

Názory sa rozchádzajú

Podobne aj scenáristi amerického sitcomu Superstore mali pocit, že vzhľadom na to, že sa ich seriál odohráva vo veľkom supermarkete a zobrazuje každodenný život obyčajných ľudí, musí sa vysporiadať aj s tým, ako sa život týchto obyčajných ľudí v pandémii od základu prevrátil. Covid bol preto v popredí šiestej série, ktorá sa v Spojených štátoch začala vysielať vlani v októbri.

Paris Hilton oslavuje 40-tku: Z dedičstva najprv nemala nič, porno ju vyšvihlo na vrchol

O mesiac neskôr sa na americkú stanicu ABC vrátil so sedemnástou sériou seriál z lekárskeho prostredia Chirurgovia, v ktorom hlavná hrdinka, doktorka Meredith Grey, vážne ochorie a nemocnicu zaplaví príval pacientov s covidom-19.

Keď sa však scenáristi Chirurgov zišli minulý rok v júni, aby načrtli dejovú líniu nadchádzajúcej série, výkonná producentka Krista Vernoffová údajne navrhovala, aby sa lekárska dráma koronavírusu úplne vyhla. Nakoniec však scenáristi - nemalá časť z nich doktori - úspešne argumentovali tým, že nemožno ignorovať najväčšiu zdravotníckou udalosť v nedávnej histórii.

Sara Drewová (druhá z
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Zbaviť sa zodpovednosti

Nie každá relácia však cíti takúto zodpovednosť. Napríklad vychádzajúca hviezda seriálu Boj o moc Sarah Snooková nedávno v rozhovore s časopisom Variety potvrdila, že sa dráma v nadchádzajúcej tretej sérii pandémiou bezprostredne zaoberať nebude, pretože "o tom ten program nie je". Rúška, vakcíny a koronavírusové lockdowny tak pravdepodobne budú len šumom na pozadí.

"Naozaj nemáme zásadnú potrebu to v drámach zmieňovať," hovorí Watsham z UKTV. "Všetci sme zvyknutí, že si pred televíziu sadáme v snahe žiť na chvíľku v inom svete. Takže som rád, že koronavírus naše drámy nereflektujú," dodáva Watsham.

S tým súhlasí aj Nicola Shindlerová, výkonná riaditeľka Quay Street Productions z Manchestru. Program televízie ITV Finding Alice, na ktorom sa teraz podieľa, sa čiastočne nakrúcal po príchode pandémie a mohol sa tak vírusom zaoberať; namiesto toho sa odohráva vo svete bez neho. "Mám pocit, že teraz aj v dohľadnej budúcnosti chcú diváci utiecť od nepríjemných skutočností a pripomenúť si, aký bol život a aký zase bude," uvádza.

Koronavírus
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Pixabay/Gerd Altmann )

Vedia sa vynájsť​

Shindlerová je veľkou fanúšičkou Sexu v meste. Keby mala na starosti scenár k novej sérii, dovolila by koronavírusu zasiahnuť do života Carrie a jej kamarátok? "Povedala by som, že nie. Nie je to ten dôvod, prečo na Sex v meste prepnem," odpovedá.

Exmanželka búrliváka Sheena: Preslávila ju bondgirl, v Česku sa liečila slivovicou

Komédie, ktoré si nerobia ambície komentovať stav spoločnosti, nachádzajú odvážnejšie riešenia. Sitcom o politike v Los Angeles Mr. Mayor od americkej komičky Tiny Feyovej vstúpil na televízne obrazovky tento rok v januári a odohráva sa vo svete po pandémii. Tvorcovia to jednoducho vyriešili tým, že vakcínu pre všetkých nakúpila speváčka country a známa mecenáška Dolly Parton.

Viac o téme: TelevízieKoronavírusPandémia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu