Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pikošky tohtoročných oscarových nominácií: Kto ich má najviac a kto vytvoril rekordy?

Oscars Zobraziť galériu (5)
Oscars (Zdroj: SITA)

Zoznamu kandidátov v 88. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied vládne snímka Revenant Zmŕtvychvstanie, ktorá získala dvanásť nominácií. O dve menej si vyslúžil postapokalyptický film Mad Max: Zbesilá cesta a sedem ich má na konte sci-fi Marťan. Osmičku nominovanú v kategórii Najlepší film spolu s menovanými tvoria aj Sledovačka, Most špiónov, Stávka na neistotu, Izba a Brooklyn.

Od roku 2011, keď Akadémia zaviedla možnosť nominovať v tejto kategórii päť až desaťfilmov, je druhý raz nominovaných osem titulov. V 84., 85. a 86. ročníku bolo kandidátov deväť.

Steven Spielberg stanovil rekord v počte nominácií pre jednotlivca v kategórii Najlepšífilm, keď si vďaka snímke Most špiónov pripísal na konto deviatu.

Steven Spielberg
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V hereckých kategóriách je nominovaných osem nováčikov (Bryan Cranston, Tom Hardy, Mark Rylance, Brie Larson, Charlotte Rampling, Jennifer Jason Leigh, Rachel McAdams a Alicia Vikander).

Päť kandidátov v hereckých kategóriách už Oscara získalo (Eddie Redmayne, Christian Bale, Cate Blanchett, Jennifer Lawrence a Kate Winslet).

Jennifer Lawrence je vo veku 25 rokov najmladšou štvornásobnou kandidátkou na Oscara za herecký výkon.

Jennifer Lawrence
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Sylvester Stallone, ktorý si v roku 1977 vyslúžil nomináciu za stvárnenie boxera Rocky v rovnomennej snímke, je šiestou osobnosťou, ktorú nominovali za rovnakú postavu vo dvochfilmoch(tentoraz zafilmCreed, pozn. red.). Pred ním sa to podarilo Bingovi Crosbymu, Paulovi Newmanovi, Petrovi O'Toolovi, Al Pacinovi a Cate Blanchett.

Sylvester Stallone
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Roger Deakins si vďaka Sicariovi pripísal na konto trinástu nomináciu za kameru, a je tak ďalej rekordérom medzi žijúcimi tvorcami. O absolútny rekord medzi kameramanmi sa delia Charles B. Lang, Jr., ktorý zomrel v roku 1998, a Leon Shamroy, ktorý skonal v roku 1974. Obaja majú na konte po 18 nominácií.

Romantická dráma Carol a Popoluška vyniesli kostýmovej výtvarníčke Sandy Powell jedenástu a dvanástu nomináciu v kariére. Je tak rekordérkou medzi žijúcimi tvorcami, keď najviac nominácií za kostýmy v dejinách cien má na konte Edith Head. Tvorkyňa, ktorá navždy odišla v roku 1981, ich počas kariéry zozbierala 35.

Absolútne najviac nominácií spomedzi žijúcich tvorcov má na konte John Williams, ktorý svoju zbierku tento rok vďaka Star Wars: Sila sa prebúdza rozšíril na 50. Viac má len zosnulý Walt Disney - 59. Williams tiež zvýšil svoj rekord v počte nominácií za pôvodnú filmovú hudbu na 45.

Walt Disney
Zobraziť galériu (5)

Nominácia Thomasa Newmana za hudbu filmu Most špiónov je jeho trinástou a zvýšila celkový počet nominácií pre rodinu Newmanovcov (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David a Randy) na 89, najviac ako má akákoľvek iná rodina.

Nominácia pre skladbu Manta Ray z filmu Racing Extinction v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň je piatou pre pieseň z dokumentárneho filmu. Pred ňou sa to podarilo More z filmu Mondo Cane (1962), I Need To Wake Up z Nepríjemnej pravdy (2006), ktorá Oscara aj získala, Before My Time z Naháňania ľadu (2012), ktorej autorom je tohtoročný nominant J. Ralph, a I'm Not Gonna Miss You z Glen Campbell…I'll Be Me (2014).

Andy Nelson sa vďaka dvom nomináciám v kategórii Mix zvuku (Star Wars: Sila sa prebúdza a Most špiónov) vyrovnal v počte nominácií pre jednotlivca v tejto kategórii rekordu Kevina O'Connella, ktorý ich má na konte 20.


Mohlo by vás zaujímať: Zasmejte sa i vy: Veľká sláva Oscarov zatienená trápnymi momentmi


V hlave je deviatym animovanýmfilmom, ktorý si vyslúžil nomináciu za scenár. Dosiaľ pritom žiaden animák Oscara za scenár nezískal. Pete Docter sa so štvrtou šancou na zisk ceny vyrovnal Andrewovi Stantonovi v počte scenáristických nominácií za animovanéfilmy.

Mad Max: Zbesilá cesta je len štvrtýmfilmom, ktorý získal nominácie vo všetkých siedmich technických kategóriách (kamera, kostýmy, strih, výprava, strih zvuku, mix zvuku a vizuálne efekty). Pred ním sa to podarilo snímkam Titanic (1997), Master and Commander: Na opačnom konci sveta (2003) a Hugo a jeho veľký objav (2011).


Mohlo by vás zaujímať:Fenomén menom Oscar: Toto ste o zlatej soške nevedeli!


Osemdesiatsedemročný Ennio Morricone je vďaka filmu Osem hrozných najstarším nominovaným v kategórii Najlepšia pôvodná filmová hudba.

Francúzsko vďaka dráme Mustang zvýšilo rekord v počte nominácií v kategórii cudzojazyčnýchfilmovna 40, pričom zatiaľ dvanásťkrát zvíťazilo. Najviac, 14 cien, majú na konte Taliani.

Viac o téme: Jennifer LawrenceSteven SpielbergSylvester StalloneWalt Disney
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu