Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ryan Gosling v komédii Kaskadér opäť ukáže, že aj hrdinovia sú obyčajní muži

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: CinemArt SK)

BRATISLAVA - Je zvyknutý na pády z výšky, havárie, požiare a riadne bitky. Sú však situácie, ktoré nezvládne ani skúsený kaskadér. David Leitch, bývalý kaskadér a súčasný režisér hitov ako John Wick, Deadpool 2 či Bullet Train, nakrútil akčnú komédiu s Ryanom Goslingom a Emily Blunt v hlavných úlohách, ktorá do našich kín prichádza už 2. mája.

Kaskadér Colt Seavers (Ryan Gosling) už má svoje najlepšie časy za sebou. Býval hviezdou vo svojom odbore, kým sa počas jednej mimoriadne náročnej akčnej scény nezranil. Nekontrolovaný pád z veľkej výšky zanechal Colta s poraneným telom a egom. Rozhodol sa dať filmovému priemyslu definitívne zbohom, dokonca kvôli tomu dal kopačky krásnej a nádejnej režisérke Jody (Emily Blunt).

Ryan Gosling v komédii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CinemArt SK)

Po tom, čo pred rokom opustil túto branžu, aby sa sústredil na svoje fyzické aj duševné zdravie, je povolaný späť do služby, robiť dabléra akčnej hviezdy Toma Rydera (Aaron Taylor-Johnson) v pripravovanom sci-fi filme, ktorý režíruje jeho bývalá. Keď sa však hviezda megarozpočtového filmu stratí, hrozí zrušenie natáčania. Zatiaľ čo bezohľadná producentka filmu (Hannah Waddingham) manévruje tak, aby zmiznutie hviezdy zostalo pred štúdiom a médiami utajené, Colt predvádza najškandalóznejšie kaskadérske kúsky filmu a zároveň sa snaží (s malým úspechom) očariť Jody, aby si opäť získal jej priazeň.

No ako sa záhada okolo zmiznutej hviezdy komplikuje, Colt sa ocitne v pasci zlovestného zločineckého sprisahania, ktoré ho privedie na pokraj pádu nebezpečnejšieho, než akýkoľvek kaskadérsky kúsok. To všetko prevráti Coltove životné priority naopak. Uvedomí si, že svet filmu mu veľmi chýba, že režisérka Jody je jeho životnou láskou a že ak sa mu nepodarí nájsť hviezdu filmu živú a schopnú pracovať, môže to zničiť jej kariéru. Na jedného obyčajného kaskadéra je to celkom slušný náklad. Pretože ako hovorí: “Nie som hrdina, som len náhrada.”

 

Asi málokto - ak vôbec niekto - by sa na nakrútenie tejto komédie z prostredia filmovačiek a kaskadérov hodil viac ako David Leitch. Kaskadér, ktorý sa na pozíciu režiséra vypracoval tvrdou prácou a láskou k filmu. Tá sa začala už na strednej škole, keď dokázal opakovane pozerať Smrtonosnú pascu a Smrtonosnú zbraň, ktoré na ňom podľa jeho vlastných slov zanechali trvalé stopy. „Chcel som byť súčasťou kúzla v zákulisí. Mal som skúsenosti s bojovými umeniami a moja vytrvalosť, schopnosť pracovať na sebe a byť zároveň mentorom ma priviedli až k filmovačkám v pozícii kaskadéra,” povedal.

Táto profesia mu umožnila pozorovať ostatné filmárske profesie zblízka, pričom azda najväčší dojem na ňom zanechal režisér David Fincher pri nakrúcaní filmu Klub bitkárov s Bradom Pittom. „Keď som videl Finchera pracovať, začal som byť závislý od procesu tvorby filmu. Ako som pokračoval v kariére kaskadéra, začal som popri tom svoju vlastnú filmársku cestu. Nakrúcal som krátke filmy, strihal ich a zameral som sa na choreografiu, nakrúcanie a prezentovanie akčných sekvencií ako ucelených príbehov. Taký bol môj prechod od kaskadérskych kúskov k navrhovaniu akcie a choreografie,” popisuje Leitch svoju filmársku cestu, ktorá ho napokon priviedla až k réžii.

Ryan Gosling v komédii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CinemArt SK)

Ryan Gosling v komédii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CinemArt SK)

Dnes je podpísaný pod réžiu filmov, akými sú Bullet Train, Rýchlo a zbesilo: Hobbs a Shaw, Deadpool 2 či John Wick. Spojenie réžie a kaskadérskej práce tak na seba nenechalo dlho čakať a David Leitch prichádza s komédiou Kaskadér, ktorá je vyjadrením lásky k obom týmto profesiám. Obsadiť nemohol nikoho iného ako Ryana Gosslinga, ktorý je komplexný - dokonalý romantický a zároveň akčný hrdina.

Ryan svoju postavu vníma takto: „Nie je to o superhrdinoch, ale o ľuďoch, ktorí ich hrajú. Colt je hrdina, krtorý je v mnohých ohľadoch obyčajný chlap. Bojuje so stratou, snaží sa nájsť cestu späť… Je húževnatý presne tak, ako dúfame, že bude niekto, kto aj v ťažkých podmienkach stále znova a znova vstáva a bojuje.” Jeho partnerku si zahrala Emily Blunt. O tom, akú dvojicu vytvorili a aká filmová chémie medzi oboma iskrila, si dodnes rozpráva celý filmový štáb. Diváci z neho môžu ochutnať v kinosálach na celom svete už v najbližších dňoch.

Komédiu Kaskadér prináša do slovenských kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 2. mája.

Ryan Gosling v komédii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CinemArt SK)

Viac o téme: Ryan GoslingKaskadér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu