Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ich príbehy formovali naše detstvo: Pixar má za sebou bohatú históriu a skvelé animáky

Vstup do štúdia Pixar Zobraziť galériu (3)
Vstup do štúdia Pixar (Zdroj: TASR/AP Photo/Paul Sakuma)

Čo animák, to (väčšinou) nezabudnuteľná pecka, na ktorú sa deti i dospelí mohli pozerať stále dookola a pritom vždy objaviť niečo nové. Štúdio Pixar sa za 33 rokov svojej existencie vypracovalo na pomyselný Olymp. Ako však vyzerali začiatky, čo všetko predchádzalo prvému Toy Story a akú rolu v tom všetkom zohral vizionár Steve Jobs. To všetko sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Ak by sme sa chceli dostať úplne ku koreňom, musíme sa vrátiť do 70. rokov minulého storočia. Muž menomEdwin Catmull vtedy pôsobil v Technologickom inštitúte v New Yorku, kde sa venoval vývoju digitálne 2D animácie, ktorú sa následne pokúšal zdokonaľovať. Edwin, budúci zakladateľ Pixaru, síce miloval animáciu, no o svojomtalentena kreslenie nebol ani trochu presvedčený. Podarilo sa mu preto vyvinúť program Tween,ktorý bol schopný prenášaťručné kresby do digitálnej podoby. A to všetkovreálnom čase.

Rodinka Úžasných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Disney-Pixar via AP)

O niekoľko rokov neskôr prišiel na návštevu inštitútu filmový mág a otec Star Wars, George Lucas. Tomu sa Catmullova práca natoľko zapáčila, že ho zamestnal a urobil z neho vedúceho jedného počítačového oddelenia Lucasfilmu, The Graphics Group. Tu sa mu podarilo naplno zažiariť a spoločne so svojím tímom vytvorili niekoľko revolučných scén, ktoré svetu dokázali, že počítačová animácia je budúcnosťou filmového priemyslu.

Stretnutie, ktoré zmenilo kinematografiu

V roku 1983 sa Edwin chystal prednášať na konferenciu o počítačovej grafike. Práve tu stretolJohnaLassetera, ktorého len prednedávnom vyrazili z Disney. Tam sa snažil predviesť silu počítačovej animácie, no po nezhodách a veľkých obavách pôvodnych umelcoch v štúdiu, ktorí si mysleli, že prádu o prácu, dostal okamžitý vyhadzov.

Návrat Ľadového kráľovstva či vyvrcholenie Avengers: Disney budúci rok prevalcuje konkurenciu

Po stretnutí týchto dvoch pánov bolo jasné, že zdieľajú spoločné nadšenie pre vec a Johna tak hneď prijali do vyššie spomínaného Lucasfilmu.Prvým krátkym filmom tejto dvojice sa o rok na tostalThe Adventures of André & Wally B. Vzájomné podporovanie azdokonaľovanie sa prinieslo do digitálnej animácie nové vylepšenia, ako napríklad komplexne zložené postavy, pohybový efekt aručne kreslené textúry.

Veľký posun a nedostatočné zisky

Počítačová grafika sa začala posúvať míľovými krokmi vpred a dvojica si dokonca za prácu na Young Sherlock Holmes odniesla aj nomináciu za vizuálne efekty. Spolu so svojim tímom sa im podarilo vytvoriť najvýkonnejší grafický Pixar Image Computer. Slúžil primárne na generovanie trojrozmerných obrazov svysokým rozlíšením asvoje využitie našiel najmä vmedicíne ameteorológii. Počiatky však boli mimoriadne nákladné a Lucasfilm už odmietal ďalší vývoj platiť.

Od Cesty na Mesiac až po impozantného Avatara: Neuveriteľná história 3D animácie

Divízia sa medzitým premenovala na Pixar a Lucas už len čakal, kým ju niekto odkúpi a jemu sa tak mohli vrátiť aspoň nejaké peniaze. Po dlhom čase sa ozval technologický vizionár, ktorého produkty zmenili svet. Steve Jobs videl v Pixare skutočne obrvoský potenciál a tak investoval do mladej spoločnosti 10 miliónov (5 za kúpu a 5 ako vstupný kapitál).

V hlave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Disney-Pixar via AP)

Prvý celovečerný animák

Po množstve krátkometrážnych animovaných projektov, z ktorých mnohé boli ovešané cenami, sa v roku 1995 dostal do kín po rokoch náročného vývoja, nezhôd a prepisovania scenára animák Toy Story. Išlo o prvý celovečerný a kompletne animovaný filmový projekt v kinematografii. Príbeh hračiek zmenil naozaj celý Hollywood a Pixar vystrelil na vrchol.

Oscarový Jan Pinkava vytvoril animák Ratatouille: Disney mu všetko ukradlo!

Pixar mal do roku 2006 majoritnú dohodu so štúdiom Disney, ktorému mal v priebehu desiatich rokov dodať päť celovečerných animákov. Všetko fungovalo tak, ako malo. Keď sa však mala v spomínanom roku podpísať nová dohoda, Disney vyrukovalo s návrhom na kúpu celého štúdia za závratných 7,4 miliardy dolárov. Odvtedy sa tak Pixar stal jednou z jeho divízií, no tvorcovia majú pri svojej tvorbe úplne voľnú ruku.

Budúcnosť

Dnes má toto štúdio na svojom konte už 20 unikátnych projektov, z ktorých kvalitou prepadli azda len Autá 2 a Dobrý dinosaurus. Tento rok sa okrem toho dočkáme Toy Story 4, pričom samotní predstavitelia tvrdia, že po tomto projekte štúdio definitívne končí s pokračovaniami. Ako to ale bude naozaj, to uvidíme až o pár rokov. Jedno je však isté, už teraz sa tešíme.

Viac o téme: DisneyToy StoryPixar
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu