Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Legendárny kráľ, ktorého si zahral aj Sean Connery: Ktorý artušovský film je pre vás NAJ?

Kráľ Artuš
Kráľ Artuš (Zdroj: fanart.tv)

Legendárny kráľ Artuš sa objavil už v mnohých filmových podobách, vždy však vládol odvážne a s rozumom. Videli ste už tieto?

Prvý rytier (1995)

V romantickej dráme Prvý rytier sa ako kráľ Artuš predviedol Sean Connery. Film sa zameriava najmä na milostný trojuholník medzi Artušom, rytierom Lancelotom a krásnou lady Guineverou. Viac ako dobrodružstvo vás ale čaká sladká romantika.


Mohlo by vás zaujímať:Sú starostliví a obetaví: Títo filmoví otcovia naozaj stoja za to!


Excalibur (1981)

V prípade filmu z roku 1981 Excalibur staval režisér John Boorman na klasickom stredovekom románe od Thomasa Maloryho - Artušova smrť. Ide tak o doteraz najdrsnejší pohľad na postavy známe z legiend. Vo filme nechýba ani kúzelník Merlin, ani temná mágia. Ak máte chuť na kvalitnú filmársku prácu a herecké výkony Helen Mirren či Liama Neesona, tak Excalibur je to pravé.

Kráľ Artuš (2004)

Hlavnú úlohu v artušovskom filme z roku 2004 si strihol Clive Owen. V tomto filmovom spracovaní sa tvorcovia viac zamerali na samotného legendárneho kráľa Artuša a jeho vnútorný boj. Práve v tejto snímke sa dočkáte akčných scén plných bojov a tiež krásnej Keiry Knightley či Stephena Dillanea.


Mohlo by vás zaujímať:Game of Thrones je minulosťou a vy nemáte čo pozerať? Dajte šancu týmto skvelým seriálom


Dedičstvo kráľa Artuša (2010)

Dielňa Walta Disneyho poňala film o tejto legende úplne inak. Hlavnou hrdinkou je študentka Allie, ktorej rodičia sa venujú práve záhadám týkajúcich sa kráľa Artuša. V istom momente si Allie uvedomí, že viaceré udalosti z jej života sa až príliš podobajú na udalosti zo života Artuša. Vyzerá to tak, že jej škola je moderným prevedením hradu Kamelot.

Hmly Avalonu (2001)

Režisér Uli Edel sa zjavne pri príprave filmu riadil heslom: Za všetkým hľadaj ženu. V strede deja totiž stojí kňažka Vivian, ktorá sa spojí s Merlinom, aby našla panovníka, ktorý zjednotí krajinu. Práve ním by sa mal stať ešte nenarodený Artuš. Vivian však má predstavu aj o tom, kto by mali byť jeho rodičia.


Mohlo by vás zaujímať:Oslovila vás miniséria Černobyľ? TOP filmy o jadrových výbuchoch a vojne, z ktorých mrazí!


Kráľ Artuš: Legenda o meči (2017)

Zatiaľ posledným filmovým Artušom sa vďaka filmu z roku 2017 stal Charlie Hunnam. Klasický príbeh ponúkol režisér Guy Ritchie v podobe akčného fantasy filmu. Keď zavraždili Artušovho otca, koruny sa zmocní jeho strýko Vortigern. Artuš zbavený následníckeho práva vôbec netuší, kým naozaj je. Život sa mu však obráti hore nohami v momente, ako sa mu podarí vytiahnuť meč z kameňa.

Viac o téme: Kráľ ArtušAvalonská strednáPrvý rytier
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu