Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Najlepší z najlepších: Zoznámte sa s tohoročnými kandidátmi na najcennejšiu oscarovú sošku

Joker
Joker (Zdroj: YouTube/Warner Bros. Pictures)

Pred pár dňami sa svet dozvedel mimoriadne očakávané nominácie na tohtoročné odovzdávanie Cien Akadémie, inak známych aj ako Oscary. Do najužšieho zoznamu filmov, ktorý bojujú o cenu za Najlepší celovečerný film, sa dostalo až deväť snímok. O tých budú členovia Akadémie rozhodovať od 30. januára do 4. februára. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční následne 9. februára (u nás v noci 10. februára. Poďte sa s nami pozrieť, ktoré snímky môžu toto ocenenie získať. Filmy sú zoradené podľa názvu a neodrážajú poradie podľa názoru redakcie.

1917 (réžia Sam Mendes)

Režisér Sam Mendes nám už v priebehu rokov doručil také pecky, ako bondovku Skyfall či Americkú krásu. Novinkou je jeho vojnový film s názvom 1917. Ako napovedá rok, pozrieme sa na krvavé hrôzy 1. svetovej vojny. Príbeh sa zameria na dvojicu vojakov Schofielda a Blakea (George MacKay a Dean-Charles Chapman), ktorí budú musieť prejsť hotovým peklom, aby varovali spojencov pred útokom nepriateľa.

Brad a Jen opäť spolu? VIDEO Nežné stretnutie! Pitt sa na ňu nemohol vynadívať

Pokiaľ by sa im to nepodarilo, výsledkom by bol masaker nepredstaviteľných rozmerov. Na režisérskej stoličke sedel spomínaný Mendes, no tvoju pozornosť musíme upriamiť aj na kameramana Rogera Deakinsa. Podľa jeho slov bude film natočený tak, abyv konečnom výsledku nebolo vidieťani jeden jediný strih. Celkovo snímka bojuje až o 10 cien. My ho však v slovenských kinách uvidíme až po odovzdávaní Oscarov, konkrétne 13. februára.

Ford vs. Ferrari/Le Mans '66 (réžia James Mangold)

V roku 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na obsolútnom vrchole, vyhral najťažší automobilový závod na svete 24 hodín Le Mans. Po najväčšom triumfe nezdolného Texasana ale príde zdrcujúca rana – lekári zistia, že má srdečnú vadu, ktorá mu nedovoľuje ďalej v závodení pokračovať. Shelby tak začne novú kariéru automobilového konštruktéra. Stane sa členom tímu, do ktorého patrí aj vynikajúci skúšobný jazdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nielen špičkový jazdec oddaný svojej rodine, ale aj neznesiteľne arogantný muž, neschopný akéhokoľvek kompromisu.

A práve tento tím automobilových šialencov si najme Henry Ford II, aby pre jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodné auto. Ford sa totiž rozhodne pomstiť Enzovi Ferrarimu za to, že nakoniec odmietol dohodnutú fúziu svojej automobilky s Ford Motor Company. Autá stajne Ferrari víťazia na okruhu Le Mans nepretržite už od roku 1960. Shelby, Miles a ich tím sú odhodlaní s autom Ford GT40 túto víťaznú šnúru pretrhnúť. Snímka môže získať okrem najcennejšej kategórie aj tri ďalšie sošky.

The Irishman (réžia Martin Scorsese)

Azda každý fanúšik kinematografie pozná skvelé filmy, ako Mafiáni, Vlk z Wall Street či Taxikár. Gangsterka The Irishman od režiséra Martina Scorseseho však patrí k jeho najvysnívanejším projektom. Príbeh sa zameriava na mafiánskeho nájomného vraha Franka Sheerana, muža, ktorý disponuje informáciami o zmiznutí a smrti vodcu odborov Jimma Hoffu.Najzaujímavejším na tomto projekte však je, že Netflix zaplatil desiatky miliónov dolárov, aby všetky postavy digitálne omladil. Presná suma nie je známa, no je isté, že ideo Scorseseho najnákladnejší projekt.

Legendárny osobný strážca, ktorému žiadna neodolala: Hviezdny sukničkár zbalil aj francúzsku prvú dámu

Ten si svoju premiéru odbil na streamovacej platforme Netflix, kde si ho môžete pokojne pozrieť aj dnes. Írčan je nominovaný nadesať cien, no pokiaľ by aj všetky získal (čo je maximálne nepravdepodobné), maximálne by získal len deväť sošiek. V kategórii Najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe jetotiž nominovaná dvojica hercov z tohto filmu, konkrétneJoe Pesci aAl Pacino.

Jojo Rabit (réžiaTaika Waititi)

Byť v nacistickej Tretej ríši malým blondiakom znamená, že máteideálnu štartovaciu pozíciu pre život. Jedným z prvých krokov je samozrejme členstvo v organizácii Hitlerjugend, čiže v „Hitlerovej mládeži,“ čoobnáša trošku vojenského drilu, pálenie nebezpečných kníh, vyhadzovanie vecí do vzduchu, nenávidenie židov a podobné hranie si na vojakov a na vojnu. Zmysel a cieľ to má jednoduchý: stať sa riadnym a plnohodnotným nacistom.

A tým chce byť aj desaťročný chlapecJojo, ktorému v tom pomáha jeho imaginárny priateľ, tak trochu nahlúply Adolf Hitler. Adolf Jojovi radí v rôznych životných situáciách a podporuje ho v jeho správnom náckovstve. Zlom v Jojovom živote nastane v okamihu, keď zistí, že jeho mamaukrýva v podkroví židovské dievča. Od tejto chvíle musí malý Jojo čeliť svojmu vlastnému zaslepenému vzťahu k nacismu a s tým mu jeho vymyslený Hitler už môže len veľmi ťažko poradiť. Aj keď sa celkom snaží. Dramédia si môže celkovo siahnuť až na šesť cien.

Joker (réžia Todd Phillips)

Jeden z najočakávanejších filmov minulého roka.Skrachovaný komediant Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) sa dlho pohybuje na tenkej hranici medzi realitou a šialenstvom. V jeden deň sa potuluje vo svojom obleku klauna po uliciach Gotham City a dostáva sa do konfliktu s brutálnymi zlodejmi. Pomaly sa roztáča špirála udalostí, ktorá vyústi do hrozivých rozmerov. Opustený Fleck začne čoraz viac prepadať do hlbín šialenstva a postupne sa mení v ikonického zločinca, ktorého už čoskoro bude svet poznať pod menom Joker.

Tragédia priamo pri natáčaní seriálu: Osudová scéna na moste, zomreli dvaja herci

Joker je hereckým koncertom Joaquina Phoenixa, ktorý ponúka najkomplexnejší pohľad na vznik jedného z najikonickejších filmových/komiksových záporákov. Do histórie sa zapíše aj svojou nekonvenčnosťou a brutalitou, ktorá už v mainstreamovej tvorbe taká prítomná nie je, tobôž nie v komiksovom žánri. Joker sa môže pochváliť najväčším počtom nominácií, konkrétne až jedenástimi.

Little Women (réžia Greta Gerwig)

Saoirse Ronan, Emma Watson či Meryl Streep pod taktovkou talentovanej režisérky Grety Gerwig (oceňovaný film Lady Bird) anámetu filmu zo známej a obľúbenej knihy Malé ženy. 60. roky minulého storočia. Starosvetské mestečko Concord v Massachusetts. Pani Marchová žije šťastne vo svojom malom domčeku so štyrmi dcérami, hoci rodinu po otcovom odchode do občianskej vojny ťaží chudoba. Nejde len o to udržať sa nad vodou, dôležité je zachovať si zmysel pre humor i sebaúctu a dúfať v lepšiu budúcnosť. Dcéry pani Marchovej však nie sú hocijaké.

Najstaršia, krásna Meg, už potajomky myslí na vydaj, energická Jo túži po kariére spisovateľky, tichá Beth utápa svoju melanchóliu v hudbe a najmenšia Amy váha medzi detskými snami o bohatom ženíchovi a maliarsku paletou. Náhoda nakoniec zamieša karty osudu celkom inak, než by Jo dokázala vymyslieť v najdivokejšom zo svojich literárnych pokusov. Malé ženy sú azda najnenápadnejším filmom tohto ročníka, no získať môžu celkovo až šesť cien.

Marriage Story (réžiaNoah Baumbach)

Nicole (Scarlett Johansson) a Charlie (Adam Driver) sú manželmi stojacimi pred rozvodom, ktorý na začiatku obaja nechcú riešiť právnou cestou. Majú syna, o ktorého sa striedavo starajú po odsťahovaní Nicole k mame v Los Angeles. Neskôr sa Nicole rozhodne využiť právnu pomoc pri rozhodovaní o opatrovníctve syna.

Trpký príbeh je zrkadlom osobnej skúsenosti režiséra, ktorý si prešiel rozvodovým konaním na vlastnej koži a scenáristicky obohatil snímok dialógmi zo života bez príkras a bez servítky. Film si môžete už teraz pozrieť na streamovacej platforme Netflix. Na Zlatých Glóbusoch sa mu podarilo premeniť len jednu sošku, uvidíme, koľko zo šiestich nominácií premení na cenu počas Oscarov.

Once Upon a Time In Hollywood (réžia Quentin Tarantino)

Čo sa samotného deju tohto filmutýka, tak v tomto projekte sa televízny herec (Leonardo DiCaprio) a jeho dlhoročný kaskadér (Brad Pitt) rozhodnú presadiť pri filme na konci zlatej éry Hollywoodu v roku 1969 v Los Angeles. Samotný príbeh tejto snímky však prekvapivo nie je až taký podstatný. Scenár je akosi spleťou rôznych scén a epizód, systematicky rozdelených do troch rôznych pohľadov s trojaktovou štruktúrou.

Krásna, nestarnúca a plná charizmy: Julia Roberts mala mužov, o ktorých snívala každá žena

Je priam neuveriteľné, že je úplne jedno, koho si Tarantino postaví pred kameru, každý herec sa zo seba okamžite pokúša dostať absolútne maximum. DiCaprio naplno ukazuje svoj nezameniteľný talent (scéna s malým dievčaťom či fantastický monológ v prívese), Pittovu postavu nejde nemať rád a Margot Robbie je to najkrajšie blonďavé zlatíčko, ktoré Hollywood momentálne má. Výsledkom toho je desať nominácií na Oscara.

Parasite (réžiaBong Joon-ho)

„S úprimnou naliehavosťou Vás prosím – keď budete na tento film písať recenzie, neprezrádzajte dej od okamihu, keď začnú brat a sestra pracovať ako domáci učitelia, teda od okamihu odhaleného v upútavkách. Takouto ohľaduplnosťou sa divákom aj celému filmovému štábu zavďačíte najviac. Ešte raz Vás na kolenách zaprisahávam – neprezrádzajte, čo bude ďalej. Ďakujem.“ (z príhovoru režiséra Bong Joon-hoa pred uvedením filmu v Cannes, ktorý napokon získal Zlatú palmu).

Rešpektujúc toto želanie, prezraďme teda len to, že ide o čiernu komédiu, ktorá ponúka dômyselný a perfektne vystavaný príbeh infiltrácie chudobnej štvorčlennej rodiny do zámožného rodinného spoločenstva. Príbeh zábavný, ale ešte viac znepokojivý, ktorý filmovým estétom ponúka zdanlivo nepredstaviteľné spojenie hitchcockovských obrazov a buňuelovskej poetiky. Rozhodne jeden z najlepších filmov tohto roka môže získať až šesť zlatých sošiek.

Viac o téme: JokerVtedy v HollywoodeMarriage Story1917ParazitLe Mans '66Little WomenJojo Rabbit
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu