Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Juhokórejská senzácia celého večera: Oscary však priniesli aj kritiku či veľké sklamanie!

Džun-ho Pon Zobraziť galériu (4)
Džun-ho Pon (Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Cenu americkej filmovej akadémie Oscar za najlepší film minulého roka získal juhokórejský film Parazit režiséra Džun-ho Pona. Prvýkrát v dejinách udeľovania týchto prestížnych ocenení tak v hlavnej kategórii zvíťazil neanglicky hovorený film. No galavečer priniesol aj iné zaujímavé momenty.

  • Sociálna satira Parazit zvíťazila aj v počte získaných zlatých sošiek. Okrem najlepšieho filmu vyhrala v kategóriách najlepší zahraničný celovečerný film, réžia a pôvodný scenár.

  • Po Parazitovi sa ako druhá v počte získaných cien umiestnila vojnová dráma 1917 s tromi cenami. Snímka, ktorá sa začiatkom februára stala víťazom britských filmových cien BAFTA, ale premenila nominácie len v technických kategóriách. Cenu získal kameraman Roger Deakins a akademici ocenili tiež zvuk a vizuálne efekty vojnového filmu.

Roger Deakins
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

  • Kritike tento ročník opäť čelil kvôli nízkemu zastúpeniu žien a černochov medzi nominovanými. Na twitteri sa napríklad objavil hashtag #OscarsSoWhite (tak biele Oscary). V kategórii réžia nebola nominovaná žiadna žena a medzi dvadsiatimi nominovanými hercami bola Cynthia Erivoová jedinou černoškou.
  • Prekvapením večera bol pre mnohých neúspech filmu Írrežiséra Martina Scorseseho. Nepremenil žiadnu z desiatich nominácií.

Martin Scorsese (vpravo)
Zobraziť galériu (4)
Martin Scorsese (vpravo)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Pizzello)

  • 92. oscarová slávnosť sa rovnako ako vlani zaobišla bez hlavného moderátora. Namiesto neho ceny v 24 kategóriách odovzdávali napríklad Jane Fondová, Rami Malek či Sigourney Weaverová.
  • Politika tohtoročné Oscary príliš neovplyvnila. Ďakovnú reč využil k výzve k "boju proti nespravodlivosti" vo svete herec Joaquin Phoenix a Brad Pitt len ​​letmo zažartoval na tému nedávnej ústavnej žaloby proti americkému prezidentovi. Meno Donalda Trumpa ale na rozdiel od minulých ročníkov počas galavečera nezaznelo ani raz.

Brad Pitt
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Pizzello))

  • V kategórii celovečerný dokument má prestížne ocenenie Americká fabrika, ktorú produkovala spoločnosť Higher Ground Productions exprezidenta Baracka Obamu a jeho manželky Michelle.
  • Napriek dvom nomináciám cenu nedostal ani jeden z českých zástupcov vo filmovom zápolení. V kategórii krátkometrážny animovaný film, v ktorej súťažil český film Dcéra študentky FAMU Darje Kaščejevovej (Daria Kashcheeva), nakoniec uspela snímka Hair Love (Láska k vlasom).
  • Oscara nezískala ani Nora Sopková, ktorú na Oscara za filmovú scénografiu nominovali spolu s Novozélanďanom Ra Vincentom za prácu na filme Králíček Jojo. V tejto kategórii vyhrali tvorcovia filmu Vtedy v Hollywoode.

Viac o téme: OscarParazitDžun-ho Pon
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu