Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slovenský dokument získal prestížnu cenu: Mám obrovskú radosť! Pre režisérku je to pocta

(Zdroj: YouTube/TOXPRO, TASR/Jaroslav Novák)

Dokumentárny debut The Sailor od slovenskej režisérky Lucie Kašovej získal hlavnú cenu v kategórii celovečerný dokumentárny film na americkom festivale Flickers Rhode Island. Informovali o tom z distribučnej spoločnosti Film Expanded.

"The Sailor je intímny a hlboký portrét. Predstavuje jemnocitný prístup k dokumentárnej tvorbe, ktorý je oslavou dynamického puta medzi filmárom a protagonistom," vyjadrila sa o filme mladej slovenskej režisérky medzinárodná porota festivalu.

Mám obrovskú radosť

"Mám obrovskú radosť, že sme vyhrali hlavnú cenu na jednom z desiatich najväčších festivalov v USA. Je to pocta. Je to ocenenie práce celého tímu, ktorý sa podieľal na realizácii filmu," komentovala Kašová ocenenie pre dokument, ktorého ústrednou postavou je svetoznámy námorník a konštruktér lodí Paul Erling Johnson.

Snímka je poctou tomuto dobrodruhovi, ktorý prednedávnom zomrel vo veku nedožitých 84 rokov. Režisérka dodáva, že pre slovenský film, a obzvlášť pre mladých slovenských filmárov, je ocenenie na tomto festivale dôležitou satisfakciou za viacročnú prácu na výslednom tvare, ktorý presahuje lokálny kontext.

Vzťah medzi slobodou a sebeckosťou

Podľa producenta filmu Nazarijho Kľujeva si The Sailor získava čoraz väčšiu pozornosť na zahraničných trhoch. "Od úplného začiatku sme ho cielili na svetové publikum, a víťazstvo na americkom festivale Flickers Rhode Island je pre nás po troch rokoch práce na tomto projekte obrovským zadosťučinením," dodal Kľujev s tým, že aktuálne je snímka prihlásená na ďalších takmer 60 filmových festivalov.

Film The Sailor je o vzťahu medzi slobodou a sebeckosťou, prináša príbeh námorníka, ktorý sa celý život plavil na oceáne. Paul Johnson žil nespútane, opíjal sa, miloval a nikdy sa neusadil na pevnine. Vo veku 80 rokov už nie je schopný vyplávať. Kým každý deň vypije liter vodky, uvažuje o živote a smrti. Zdá sa, že cieľom jeho cesty je samota.

Viac o téme: The SailorLucia Kašová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu