Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Vianoce sa ani tento rok nezaobídu bez Popolušky: Mimoriadne si ju obľúbili v TEJTO krajine!

Tři oříšky pro Popelku
Tři oříšky pro Popelku

Nemecká televízia ani počas tohtoročných sviatkov nepripraví divákov o film Tri oriešky pre Popolušku. Snímka, ktorá vznikla v československej a východonemeckej koprodukcii v roku 1973, je totiž v Nemecku podobne ako v Česku neoddeliteľne spätá s Vianocami. Rozprávku je možné si tento rok užiť aj ako filmový koncert za sprievodu orchestra. Minulý rok uvedenie tohto vianočného koncertu možné nebolo, pretože v Nemecku kvôli pandémii covid-19 platila prísna celoštátna uzávera.

"Film Tri oriešky pre Popolušku je v Nemecku úplným kultovým filmom, takže sledovanie tejto rozprávky tu patrí k vianočným tradíciám," povedala Agnieszka Zagozdzonová zo spoločnosti BB Promotion, ktorá filmový koncert spoluorganizuje. Návštevníci koncertu sledujú scénu za scénou počas hudobného sprievodu veľkého symfonického orchestra. Usporiadateľ týmto spracovaním sľubuje nový zážitok z "podmanivej hudby" skladateľa Karla Svobodu.

Takéto filmové koncerty sa konajú pravidelne, tie tohtoročné sú ale formálne odložené z minulého roka, takže na ne platia vstupenky z predchádzajúcich Vianoc. Ako prví si mohli vypočuť koncert diváci už na konci novembra v opere vo Frankfurte nad Mohanom. Ďalšie sa konajú okrem iného v Dortmunde, Kolíne nad Rýnom alebo Berlíne. Tu sa takéto akcie môžu konať za splnenia karanténnych podmienok, na koncert sa ale nedostanú neočkovaní ľudia.

V niektorých mestách usporiadateľ koncerty odriekol, pretože miestne vyhlášky jeho usporiadanie neumožňujú. To sú napríklad Drážďany či Saské Kamenice (Chemnitz), kde bola hudobná udalosť opäť o rok odložená. V Drážďanoch mal byť za hudobný sprievod zodpovedný Český národný symfonický orchester pod vedením Jána Chalupeckého.

"Pretože film je veľmi obľúbený, sú aj koncerty so živou hudbou už mnoho rokov veľmi úspešné. Navštevujú ich spoločne celé rodiny," povedala Zagozdzonová s tým, že popularitu dosvedčujú aj dobré predaje lístkov. Úspešné podľa nej bolo tiež novembrové vystúpenie vo Frankfurte nad Mohanom. "Publikum bolo dobre naladené, užilo si to a všetkým sa to skrátka veľmi páčilo," dodala.

To, ako je Popoluška stvárnená českou herečkou Libušou Šafránkovou v Nemecku populárna, dokazujú aj programy nemeckých televízií. Diváci sa počas sviatkov až do Troch kráľov môžu tešiť na zhruba 15 repríz. S vysielaním televízie začali už na konci novembra, hlavným dňom je ale tradične Štedrý deň, kedy ju do programu zaradilo hneď niekoľko staníc, takže rozprávku bude možné postupne sledovať od poludnia až do noci. Film ponúkajú aj streamovacie spoločnosti.

Nemecké televízie vysielajú Tri oriešky pre Popelku pravidelne aj v lete, ale ani to rozprávke, ktorá sa natáčala okrem iného na vodnom hrade Švihov a na zámku Moritzburg neďaleko Drážďan, na popularite neuberá. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý agentúra YouGov vykonala v roku 2018, je Popoluška v Nemecku najobľúbenejšou vianočnou snímkou. Označilo ju tak 12 percent respondentov, po jedenástich percentách dostali komédie Sám doma a rodinnú drámu Malý lord Fauntleroy.

Mimoriadnej popularite sa v Nemecku teší aj Pavel Trávníček, ktorý vo filme hral princa, a Šafránková. V reakcii na tohtoročný skon Šafránkovej písali nemecké médiá, že odišla hviezda a kultová herečka.

Viac o téme: VianoceTri oriešky pre PopoluškuNemecko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu