Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Ďalšia rana pre Ulož.to! Po spoločnosti Google ju zo svojho obchodu vymazal aj druhý mediálny gigant

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

Po spoločnosti Google zmazala mobilnú aplikáciu servera Ulož.to zo svojho obchodu App Store aj spoločnosť Apple. Urobila tak na základe podnetu od spoločnosti Weemazz 2.0, ktorá sa zaoberá dodržiavaním autorských práv na internete. Informovala o tom zástupkyňa spoločnosti Weemazz 2.0 Denisa Morgensteinová. Prostredníctvom platformy Ulož.to si ľudia môžu sťahovať filmy.

Vyjadrenie platformy zisťujeme, skôr ale popierala, že by bola činnosť Ulož.to v rozpore s nejakým právnym predpisom.

Spoločnosť Weemazz pre nositeľov autorských práv monitoruje dátové úložiská s cieľom vyhľadávať ich nelegálne zdieľaný obsah a zaistiť jeho zmazanie. Každý deň úložiskám nahlásia tisíce autorsky chránených diel, ročne sú to milióny nelegálne zdieľaných kópií, uviedla.

Ďalšia rana pre Ulož.to!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Spoločnosť Apple vyhovela našej žiadosti o zmazanie aplikácie Ulož.to a nás to veľmi teší. V rámci procesu sa Ulož.to odvolávalo na to, že je rovnakou službou ako Google Drive či Dropbox, čo je samozrejme absurdné. Aplikácia tak už nie je dostupná na Google, Huawei a teraz aj na Apple,“ povedal šéf firmy Weemazz 2.0 Radim Horák.

Uviedol, že len za tohtoročný január jeho firma nechala odstrániť z Ulož.to nelegálne zdieľaný obsah na viac ako 100 000 odkazoch.

Server Ulož.to čelil niekoľkým žalobám od rôznych zástupcov autorov, ktorí sa cítili byť poškodení tým, že ich produkciu je možné na serveri sťahovať. Asociácia komunikačných agentúr vlani vyzvala inzerentov, aby zvážili umiestňovanie svojej reklamy na platforme Ulož.to. Uviedla, že Ulož.to nie je streamovacia služba, na ktorej je možné sledovať filmy, ale úložisko dát a zo zákona nemá právo distribuovať niečie duševné vlastníctvo. Predplatiteľ služby Ulož.to získava formálne iba možnosť rýchlejšieho sťahovania dát. Neplatí teda za legálny prístup k filmom.

Platforma popiera, že by bola činnosť Ulož.to v rozpore s nejakým právnym predpisom. "Aj naďalej budeme pracovať s internetom ako so slobodným priestorom, ktorý si nemôže nárokovať žiadna organizácia na svete. Zároveň sme pripravení, v rámci právnych predpisov, naďalej chrániť dáta našich používateľov," uviedla už skôr firma.

Viac o téme: ŽalobaAppleApp Store
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu